Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Ivica Dačić: Zbog Kosova ako treba i rat

”Crvena linija za Beograd je oružani napad Hašima Tačija na Srbe na Kosovu i Metohiji’‘ – rekao je zamjenik premijera Srbije Ivica Dačić za Press.

”Tači mora da zna da napadom na Srbe na Kosovu napada i Beograd. Srbija to ne može i neće mirno da gleda’‘ – rekao je Dačić.

On je naglasio da ako Turska može da kaže da su napadi na Sarajevo napadi na Istanbul, zbog čega onda „napad na Kosovsku Mitrovicu nije napad na Beograd”.

Ministar policije je ocijnio da bi odbijanje rata kao mogućnosti bila pogrešna poruka Tačiju zato što je potrebna ravnoteža straha zbog bezbjednosti u regionu. Dačić je ipak istakao da samo zbog te ravnoteže straha nikada nije izbio rat između SAD i Sovjetskog Saveza.

Gubili i vraćali

”U istoriji smo nekoliko puta gubili i vraćali Kosovo’‘ – naveo je Dačić.

Potpredsjednica DS-a Jelena Trivan ocijenila je za Press da naša zemlja ne treba ratom da bije bitke jer će na gubitku biti narod.

”Srbija ne može da priušti sebi luksuz da u ratovima izgubi još jednu generaciju, jer onda neće biti ni Srbije. Zato pameću i diplomatijom treba da bijemo sve dalje bitke” – navela je Trivanova.

Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski smatra da je korišćenje sile sastavni dio diplomatije, i ističe da je „ovo jedna u skali izjava kojima Dačić iznosi svoj stav o situaciji na Kosovu”.

”Dačićev stav je vrlo oštar, a po meni i ispravan. Nijedna državna diplomatija nije uspešna ako nije poduprta vojnom silom. Za rat je potrebno dvoje i postavlja se pitanje šta bismo uradili da nas neko napadne. Ako NATO ne želi da ide silom preko barikada, šta bi bilo kada bi Srbija postavila jasnu granicu i po nekim drugim pitanjima. Kako Amerikanci to kažu: „štap i šargarepa”, jer sama šargarepa nije dovoljna, što u prevodu znači da moramo da pokažemo da smo spremni i da upotrebimo silu kojom raspolažemo” – kaže Lazanski za Press.

Politički analitičar Milan Nikolić takođe smatra da je pozivanje na vojnu silu dio međunarodne politike, ali ističe da je Dačićeva izjava više upućena srpskoj javnosti.

Dijelom predizborna priča

”Svaka zemlja ima pravo da silom brani svoje teritorije, to je i međunarodnim pravom dozvoljeno. Druga stvar je što to nije pametno u ovom trenutku za naše interese. To je jednim delom i predizborna priča, poruka koja treba da pokaže da je neko veći patriota od drugih, kako bi se dopao jednom delu biračkog tela’‘ – kaže Nikolić.

I vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je poruka ministra policije „elegantno spakovana za domaće potrebe, ali nije primenljiva u situaciji u kojoj se Srbija nalazi”.

”U prošlosti smo potrošili „kartu sile” jer su je upotrebili političari koji nisu znali pravi način da je iskoriste. Sada nije realno da ćemo upotrebiti vojsku” – zaključuje Radić.

 

Press/Informer.ba