Svijet Udarno Vijesti

Ivo Atlija iz Prijedora optužio Karadžića: Vatra je otvarana na sve što se kreće, na žene i djecu

Bosanski Hrvat iz Prijedora Ivo Atlija, na haškom suđenju zločincu Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, svjedočio je o progonu hrvatskog stanovništva i zločinima koje su nad njegovim sumještanima na području prijedorske općine počinile srpske snage u 92. godini.

“Vatra je otvarana na sve što se kreće…, na žene i djecu”, kazao je u srijedu Atlija opisujući napad srpskih snaga na hrvatsko selo Briševo i okolne zaseoke u 1992.

“Vidjeli smo iz Briševa da se po Kozarcu puca i da gore kuće“, rekao je Atlija opisujući etničko čišćenje Hrvata i muslimana s tog područja.

Atlija je počeo svjedočiti prošli četvrtak a svoj iskaz dovršio je u srijedu.

Svjedok je nakon što je SDS preuzeo vlast u Prijedoru polovicom 1992. otišao u Briševo, odakle je gledao napade srpskih snaga na okolna mjesta, među kojima i na Kozarac. Opisao je i granatiranje Briševa u maju 1992. te topnički napad na to selo u julu iste godine u kojem je među 70-ak ubijenih bio i njegov otac. Atlija je opisao i kako je pokopao članove jedne hrvatske obitelji koje su srpski vojnici prisilili da sami iskopaju grobove, a potom ih strijeljali. Svjedok je koncem 1992. nakon što je pod prisilom, a kako su srpske vlasti tvrdile ‘dobrovoljno’, potpisao izjavu kojom im ostavlja svu imovinu, dobio dozvolu da napusti to područje.

Karadžića optužnica tereti i za genocid nad nesrpskim stanovnicima s područja Prijedora počinjen njihovim progonom, ubojstvima, zatočenjem i mučenjem.

Karadžić je u okviru protuispitivanja svjedoka pitao zna li da je Prijedor u Drugom svjetskom ratu bio u sastavu Hrvatske, koliko je udaljen od Hrvatske ili kada je HDZ pobijedio na izborima u Hrvatskoj, pa je predsjedavajući sudija O-gon Kwon intervenirao poručivši optuženom da mu nije jasna relevantnost njegovih pitanja. Odbio je Karadžićev zahtjev da mu se dodijeli dodatno vrijeme za protuispitivanje objasnivši da je njegov problem što je vrijeme trošio na marginalne i nebitne stvari.

Tužiteljstvo je od početka suđenja Karadžiću do sada izvelo oko dvije trećine svjedoka i sada predstoji izvođenje dokaza za genocid u Srebrenici.

 

Fena/Informer.ba