Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Ivo Josipović: Dragi Bosanci i Hercegovci dobro došli na primorje

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović reagirao je na, kako kaže, gotovo rasističke napise jednog makarskog lista o turistima iz Bosne i Hercegovine te je susjedima poručio do su u Hrvatskoj dobrodošli prijatelji.

Bolji je jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 eura nego njih deset koji će ostaviti po 30 eura ili njih nekoliko stotina ili tisuća koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlete… Turizam je na ovaj način u problemima. Radi se o kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati…”, pisao je Ćurković, a Josipović se putem “Facebooka” imao potrebu obratiti građanima i susjedima dati do znanja da su dobrodošli:

Čitam, neki s prezirom i omalovažavanjem, gotovo rasistički, govore o turistima-gostima iz susjedne BiH. Svaki je gost dobrodošao u Hrvatsku, posebno prijatelji iz BiH”.

Uživajući u ljepotama Hrvatske, šire prijateljstvo, stvaraju nova poznanstva, ali i jačaju naše gospodarske rezultate. Ovdje većina ljudi ne mjeri goste samo po tome koliko im je debeo novčanik.

Zato, dobro došli, dragi Bosanci i Hercegovci”, poručio je Josipović.

Stjepan Mesić boravi danas u Sarajevu i osvrnuo se na pisanje lista “Makarsko primorje. Bivši predsjednik Hrvatske je kazao kako je čuo mnogo besmislica, a da je ovo jedna od većih.

Ako neko zna da troši to su građani BiH. Oni čitavu godinu rade i štede da bi na odmoru trošili. Druga je stvar što njihova primanja na nivou onih zemalja koje nisu opreživjele rat i razaranje. Ali, to je uvijek dovoljno da se zadovolje potrebe na odmoru. za mene su ovakva pisanja uvredljiva, a prije svega besmislena“, rekao je Mesić.

 

Informer.ba