Region Udarno Vijesti

Ivo Josipović najavio dolazak u Srebrenicu 11. jula

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da će sudjelovati sredinom jula na obilježavanju 16. godišnjice genocida u Srebrenici.

On je to rekao danas nakon sastanka s predstavnicima Bošnjaka u Hrvatskoj, koji su mu, u ime Udruženja žena Srebrenice, uručili simbol sjećanja na srebrenički genocid.

Najveći zločin nakon Drugoga svjetskog rata u Europi, genocid u Srebrenici”, obilježava se 11. jula”, rekao je Josipović novinarima.

“Nadam se da ćemo svi skupa 11. (jula) okupiti se uz odgovarajuću poruku svijetu. Bit će mi čast otići 11. u Srebrenicu pokloniti se zajedno sa svojim prijateljima” iz BiH, rekao je on.

Josipović je istaknuo potrebu “da se nikad ne zaboravi genocid u Srebrenici, da se počinitelji genocida privedu pravdi i da iz te tragedije ne samo mi ovdje na širem prostoru regije, nego i u cijelom svijetu izvučemo pouku o tome kako zločin nije način rješavanja problema, kako zločin ne smije biti dopušten i kako je genocid kakav je bio u Srebrenici mrlja na duši, na savjesti čovječanstva.

Aziz Hasanović, zamjenik zagrebačkog muftije i član izaslanstva Bošnjaka, zahvalio je Josipoviću na potpori inicijativi žena Srebrenice.

Tako senzibiliziramo javnost da suosjeća sa Srebrenicom i preživjelim Srebreničanima, upravo u ovim danima kad se prikupljaju njihovi posmrtni ostaci i priprema jedan od većih pokopa”, rekao je.

Bošnjačko je izaslanstvo predalo Josipoviću simbol u obliku cvijeta zelenog središta i bijelih latica.

Udruga žena Srebrenice usvojila je jedan simbol koji će se od ove godine u razdoblju od 1. do  11. 7. nositi kao znak sjećanja na genocid u Srebrenici. On poručuje da se pravda mora zadovoljiti i da se nikad i nikomu Srebrenica ne smije ponoviti. Ona je crna mrlja na savjesti Europe i međunarodne zajednice jer je međunarodna zajednica dopustila da se (genocid) dogodi“, rekao je Hasanović.

Dodao je kako život mora ići dalje i moraju se graditi mostovi “mira, ljubavi i tolerancije”.

“Svima nama je obveza da ustrajemo na tome, ali i da radimo na ideji suživota na tim prostorima. Život mora ići daje, svi smo na svoj način odgovorni i koliko možemo moramo dati da se izgrađuju mostovi mira, ljubavi tolerancije i razumijevanja, ma koliko to teško bilo, a svi smo svjedoci da je to teško i da to teško ide”, rekao je.

Objasnio je da je srebrenički cvijet ručni rad i izrađeno ih je 30 hiljada koji će biti podijeljeni 11. jula kad se bude pokapalo 600 identificiranih Srebreničana, što je mali dio od ukupnoga broja nestalih, rekao je.

“S ovih 600 pokopa i dvije hiljade neidentificiranih kostiju u Tuzli, još nismo pronašli ni pola onih koji su nestali u Srebrenici“, rekao je Hasanović, rođeni Srebreničan i jedan od dvojice preživjelih od 38 muškaraca u obitelji.

Simbol Srebrenice bijeli je cvijet “jer se muslimani pokapaju u bijeloj odjeći, a to je boja ponosa koja poručuje da se Srebrenica nikad ne smije zaboraviti”, rekao je.

“Cvijet je u sredini zelen, “to je znak vječnosti. Oni koji mučeničkom smrću završe ovaj život, oni vječno žive i žive u našoj svijesti i u vječnom počivalištu, raju dženetu”, rekao je zamjenik muftije Hasanović.

 

Fena/Informer.ba