Region Udarno Vijesti

Ivo Josipović: Nisam čestitao Dodiku godišnjicu RS-a

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je u utorak kako nije poslao čestitku Miloradu Dodiku u povodu 20. godišnjice Republike Srpske, kako su objavili neki bh. mediji, dok je izraze sućuti u povodu smrti sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila uputio, pojasnio je, u skladu s protokolom koji je isti za sve zemlje s kojima Hrvatska ima diplomatske odnose.

“Mi imamo politiku da taj tip protokolarne komunikacije, a to su sućuti, godišnjice, državne godišnjice, čestitamo svim zemljama s kojima imamo diplomatske odnose, i tu nema razloga da bude izuzetaka te će tako biti i ubuduće”, kazao je Josipović novinarima u Uredu predsjednika RH, javila je Hina.

Dodao je kako nije točno da sućut Sjevernoj Koreji nisu izrazile druge zapadne zemlje jer je i među njima bilo onih koje su to učinile te onih koje nisu.

Mediji su pisali o tome da je Josipović čestitao Dodiku, a Partija demokratskog progresa (PDP), kojoj je na čelu bivši ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik vlade Republike Srpske Mladen Ivanić, nazvala je u utorak Dodika “seoskim prevarantom” zbog njegovih tvrdnji da mu je hrvatski predsjednik čestitao 20. godišnjicu osnutka RS.

“Ukoliko je čestitka izmišljena, PDP-u ne smeta što Dodik od sebe pravi seoskog prevaranta ali je poražavajuće što takvim ponašanjem ponižava RS”,
stoji u saopštenju PDP-a dostavljenom medijima uz poziv Dodiku da jasno kaže je li ili nije dobio čestitku od Josipovića.

Dodik je u intervjuu što ga je u nedjelju emitirala RTRS, pohvalno govorio o hrvatskom predsjedniku izražavajući mu zahvalnost zbog dobre saradnje u proteklom razdoblju.

Kazao je kako je to bilo dobro za Hrvatsku ali još više za RS “jer je dobila još jedno faktičko mjesto svog priznanja”.

Dodik je pri tom ustvrdio kako je od Josipovića dobio i čestitku “u povodu dana RS”, dodajući kako je to prvi put da ovakvu čestitku upućuje jedan hrvatski predsjednik.

“Državne čestitke u ime Republike Hrvatske povodom dana kojim obilježavaju svoju državnost upućuju se samo suverenim državama. Republika Hrvatska poštuje ustav BiH i strukturu utvrđenu Daytonskim sporazumom. U skladu s tim predsjednik Hrvatske želi sarađivati s predstavnicima svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH”, stoji u saopštenju iz Josipovićeva ureda koje je upućeno i na adresu medija u BiH.

 

Fena/Informer.ba