Region Udarno Vijesti

Ivo Sanader izlazi iz pritvora, Ustavni sud ga pustio na slobodu!

Ivo Sanader iz pritvora u Remetincu izaći će do 12. decembra! Ustavni sud donio je odluku kojem se Sanaderu ukida pritvor, potvrdio je za Index Sanaderov advokat Goran Suić.

Suić tvrdi da još nije vidio odluku, koja je poslana istražnom sucu, pa tako ne može komentarisati njen sadržaj. Na istražnom je sucu sada da odluku Ustavnog suda provede u djelo, te eventualno odredi dodatne mjere osiguranja poput kućnog pritvora ili oduzimanja putovnice Sanaderu.

 

“Ivo Sanader iz pritvora mora izaći najkasnije do 7 ujutro 12. decembra”, izjavila je za Index Sanaderov advokat Jadranka Sloković, dodavši da istražni sudac do tada mora zamijeniti pritvor mjerama opreza. Među mogućim mjerama opreza, objašnjava Sloković, su oduzimanje putovnice i javljanje policiji.

“Putovnica će mu vjerojatno biti oduzeta”, kaže Sloković. Dodala je da Sanaderu pritvor više ne može biti ponovo određen čak ni nakon podizanja optužnice u slučaju Fimi-medije.

Prije nego što Sanader bude pušten na slobodu, njegovi advokati moraju položiti jamčevinu. Sanader je, podsjećamo, sudu ponudio čak 12,4 miliona kuna jamčevine. Zalog su bili kuća Luke Bebića u Zagrebu, trećina kuće Mirjane Sanader u Zagrebu te stanovi Marija Zubovića u Splitu, Jerka Rošina u Zagrebu.

Ustavni sud ovom odlukom uvažio je drugu žalbu na odluku o pritvoru, koju su podnijeli Sanaderovi advokati. Prvu žalbu Sanaderovog advokatskog tima Ustavni sud je odbio. Županijski sud u Zagrebu Sanaderu je, podsjećamo, jednomjesečni pritvor odredio nakon njegovog izručenja u Hrvatsku, a sredinom oktobra mu je pritvor produžen za dodatna dva mjeseca.

Istražni sudac Krešimir Devčić odlučio je da Sanader mora ostati u pritvoru zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke u aferi Fimi-media. Ustavni sud očito je zaključio da se ne radi o osnovanim razlozima. Sanader je u pritvoru otkad je 10. decembra 2010. godine uhapšen u Austriji, piše Index

 

Informer.ba