BiH Izdvojeno Vijesti

Iz Švicarske stiže drugi konvoj sa preostalom opremom za Trebevićku žičaru

Večeras u kasnim noćnim satima u Sarajevo stiže drugi konvoj sa preostalom opremom za Trebevićku žičaru. Konvoj koji se sastoji od 18 kamiona a u kojem se nalaze dijelovi demontirane žičare krenuo je jučer u jutarnjim satima iz švicarskog Graechena.

O ovome je izvjestio gradonačelnika SarajevaAliju Behmena ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller na današnjem sastanku u Gradskoj upravi predstavnika Grada, Agencije SERDA i Švicarske ambasade u BiH.

Transport dijelova žičare iz Graechena odvija se uz pomoć švicarske vojske, a kada konvoj stigne dijelovi žičare bit će uskladišteni u EUFOR-ovoj bazi u Butmiru. Prvi konvoj stigao je u Sarajevo 15. novembra.

„Iako je bilo planirano da se obimna oprema demontirane žičare iz Švicarske u Sarajevo transportuje u četiri konvoja, odlučeno je da se iskoriste vremenski uvjeti bez jakih sniježnih padavina i kompletna oprema transportuje u dva nešto veća konvoja“ naglasio je na sastanku švicarski ambasador.

Ambasador je također dodao kako u švicarskoj javnosti vlada veliko interesovanje o ovoj donaciji Sarajevu što svjedoče i dvije švicarske televizije koje prate drugi konvoj i namjeravaju prirediti reportažu i dokumentarni film o revitalizaciji Trebevićke žičare.

Gradonačelnik Behmen i ovu je priliku iskoristio da u ime Grada i građana Sarajeva zahvali prijateljskoj Švicarskoj konfederaciji na ovoj značajnoj donaciji kao i svim ostalim partnerima koji su se odlučili da pomognu ovaj projekat, prije svega Delegaciji Evroopske komisije u BiH.

„Ove riječi velike zahvalnosti prenijet ću i vašim medijima kada stignu u Sarajevo“, dodao je na kraju gradonačelnik.

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji žičare trebali bi početi polovinom naredne godine, a njihov završetak i stavljanje žičare u funkciju u 2013. godini, saopšteno je iz Grada Sarajeva.

 

Informer.ba