Ekonomija Vijesti

Iz Tuzle će uskoro dolaziti duplo više soli

Solana Tuzla jedna je od rijetkih firmi koja je na vrhuncu svjetske ekonomske krize uspjela zadržati sva radna mjesta, povećati proizvodni kapacitet koji u ovom trenutku iznosi oko 150 hiljada tona soli godišnje, a pri tome planirati i realizirati milionska ulaganja u postrojenja i humanizaciju rada.

Prema ambicioznom, ali prema dosadašnjoj praksi ostvarivom planu, do 2014. godine imat će novu Solanu. S ciljem ostvarenja zacrtanog plana, zatim osavremenjavanja proizvodnje i humanizacije rada, u tuzlanskoj Solani u toku su značajna ulaganja.

Prema riječima direktora Solane Izudina Kapetanovića naredne godine počinje izgradnja novog visokoregalnog paletnog skladišta čija je visina 30 metara i kapacitet preko 10.000 tona soli. Riječ je sofisticiranom, računarski organiziranom poslu koji se obavlja pomoću tri robot dizalice koji zadovoljavaju potrebe Solane. Na ovaj način će se smanjiti troškovi tuzlanske fabrike soli za oko 40 posto.

Upravo smo u fazi instalacije tri nova paletna stroja za paletiziranje naših proizvoda. Ovih dana treba da nam pristigne robot za pakovanje soli 5/1 kg, a do početka nove godine i nova mašina za pakovanje proizvođača Haver Becker iz Njemačke“, kaže direktor Solane Izudin Kapetanović.

Solana je jedina fabrika u bivšoj Jugoslaviji koja će imati visokoregalno paletno skladište. Prije nekoliko dana Solana je od bh. certifikacijske kuće BHCert dobila recertificirani standard ISO 9001-2008, te prvi put standard za hranu HACCP.

Solana Tuzla ima godišnji kapacitet od oko 150.000 tona soli što je dva puta više od prije rata projektovanog kapaciteta. Izgradnjom nove Solane kapacitet će se povećati na 300.000 tona godišnje.

 

Fena/Informer.ba