Region Udarno Vijesti

Iza nereda na Kosovu stoji kontroverzni srbijanski biznismen

Zapovjednik KFOR-a na Kosovu tvrdi da iza nasilja protiv vojnika KFOR-a i paljenja barikada na sjeveru Kosova stoje Zvonko Veselinović i njegov brat. KFOR posjeduje videosnimke kao dokaze tih tvrdnji. Srbijanske vlasti još šute.

Iza nereda na Kosovu stoji kontroverzni srbijanski  biznismen – tvrdi to KFOR, koji je došao do snimaka dešavanja sa barikada, sukoba sa KFOR-om na Jarinju 27. septembra. Tvrde da se na snimcima jasno vidi da je nasilni napad na Jarinju organizovao i vodio lično Zvonko Veselinović, a na Jagnjenici napad je vodio njegov brat.

Njegovu fotografiju prvi je objavio New York Times, a o njemu se pisalo kao o čovjeku koji je odgovoran za paljenje prelaza Jarinje, kriminalcu, šverceru naftnih derivata, “Arkanu iz Kosovske Mitrovice” i čovjeku mutnih poslova s kosovskim Albancima. Veselinović je i to demantovao, tvrdeći da nikada ni za šta nije osuđen, a navodno se ponudio pravosudnim organima Srbije. Srbijanski mediji javljaju da danas nije bilo moguće saznati da li su srbijanske vlasti tim povodom pokrenule bilo kakvu istragu.

Da su kriminalci učestvovali u paljenju Jarinja, potvrdio je i predsjednik Srbije Boris Tadić u intervjuu  B92, ali je ministar policije Ivica Dačić rekao da srbijanska policija nema načina da Veselinovića uhapsi, dodajući da je laž da on rukovodi otporom Srba na sjeveru Kosova.

 

Federalna.ba/Informer.ba