Svijet Udarno Vijesti

Izbori u Tajlandu kao test krhke demokracije

Na Tajlandu se danas održavaju parlamentarni izbori, jedni od najvažnijih u historiji te zemlje, a njihovo provođenje bit će test krhke demokracije u toj zemlji. U posljednjih šest godina, Tajland su potresali mnogi politički sukobi i prosvjedi, koji u nerijetko bili okončavani u krvi.

Politička kriza je kulminirala prošle godine, kada su prosvjednici “zatvorili” čitave dijelove Bangkoka na dva mjeseca, u pokušaju da vladu privole na odlazak. Kada je i vojska izašla na ulice, situacija je eskalirala ,a 91 osoba je poginula.

Većina prosvjednika bili su pristaše Thaksina Shinawatre, bivšeg premijera koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine. Sada njegova sestra Yingluck predvodi stranku Pheu Thai koja će se na izborima sukobiti s vladajućom Demokratskom strankom. Tenzije između ove dvije stranke reflektiraju duboke podjele u tajlandskom društvu.

U geopolitičkom smislu, nije toliko važno ko će danas pobijediti na izborima, koliko je upitno hoće li poražena strana priznati rezultate izbore. Ukoliko bude i najmanje sumnji u regularnost izbora, zemlja bi ponovno moga ući u fazu nasilnih obračuna političkih oponenata, smatraju CNN-ovi analitičari, prenosi Index.

 

Informer.ba