Ekonomija Udarno Vijesti

Izet Mehinagić: Talgo vozovi na šinama početkom proljeća

Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić izjavio je za Fenu da je prije nekoliko dana pristiglo svih devet Talgo vozova u Bosnu i Hercegovinu nabavljenih putem kredita od 67,6 miliona eura koji je Vlada Španija odobrila BiH.

Krajem prošle godine obavljena su tehnička ispitivanja vozova Talgo na prugama Hrvatske gdje je načelno odobren promet za te vozove, a ovih dana se, kako je kazao Mehinagić, očekuje i zvaničan dopis.

Radi se o tome da su željeznice konzervativan sistem koji, bez obzira što ti vozovi imaju dozvole za promet po Evropi, moraju da i na svojoj pruzi obave provjere parametara i da se na osnovu toga napravi dozvola za saobraćanje tih vozova“, pojasnio je Mehinagić.

Prema njegovim riječima, u toku su razgovori s nadležnim organima u Srbiji da oni prihvate rezultate tih ispitivanja i izdaju dozvolu, da se ne bi ponovno vršilo ispitivanje u Srbiji jer se praktično radi o istim prugama.

Također, obavljaju se i završne pripreme ugovora o održavanju tih vozova i drugih operacija.

Mehinagić je kazao da će krajem mjeseca biti održan sastanak Komiteta za nadgledanje implementacije projekta Talgo na kome će se sagledati šta je još preostalo da se obavi i eventualno dati dodatne impulse da se to završi da bi ti vozovi ušli u saobraćaj na međunarodnim putničkim linijama.

Mehinigić očekuje da bi to moglo biti na proljeće ili eventualno sa početkom ljetne sezone.

 

Fena/Informer.ba