BiH Udarno Vijesti

Izetbegović: BiH je ispunila uvjete za NATO

Gostujući na današnjem redovnom uredničkom sastanku agencije Anadolija (AA) tokom kojeg odgovarao na pitanja urednika iz Bosne i Hercegovine, Turske, te predstavništava agencije Anadolija iz cijelog svijeta, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je ocijenio i da su “ispunjeni uvjeti za pristup Bosne i Hercegovine NATO-u”.

Odgovarajući na pitanje može li objasniti tačku ma međunarodnom planu do koje je Bosna i Hercegovina došla u proteklih osam mjeseci, Izetbegović je odgovorio:

Ispunili smo uvjete za NATO, a to je da su utvrđene 63 perspektivne lokacije. To još formalno treba prenijeti na Oružane snage. U odnosu na EU, ostalo je još ispunjenje uvjeta iz presude “Sjedić-Finci”, te stvaranje koordinacionog mehamizma prema Evropskoj uniji. Na ovom drugom polju  imamo jedan zastoj i tu će trebati uraditi više. Učinio sam koliko sam mogao, ali postoji niz lidera u BiH koji bi trebali da imaju odgovorniji pristup prema ovom pitanju“, naglasio je Izetbegović.

Na pitanje dopisnika agencije Anadolija (AA) iz Bruxellesa da li Republika Srpska opstruira napredak BiH na putu prema EU i NATO, Izetbegović je odgovorio da postoji dvosmisleno ponašanje lidera iz Republike Srpske.

Kada BiH postane dijelom NATO-a, otići će u svijet snažana poruka da je ovo sigurna zemlja i da u nju možete investirati. Toga su svjesni i lideri u RS. Postoji animozitet kod dijela političara u RS zbog činjenice da su srbijanski lideri u nedavnoj prošlosti izazvali civilizirani svijet da reaguje.  Srpski narod i lideri se nalaze između te dvije činjenice. Imamo s jedne strane retoriku Milorada Dodika, i s druge, usvojen Plan za NATO, kao i Zakon. Taj put ka NATO je na nepovratnim tračnicama i može biti brži ili sporiji. Nadam se da će lideri u RS-u to shvatiti“, dodao je on.

Osvrćući se na rat u Siriji, Izetbegović je potvrdio da je moguće povlačiti paralele između onog što se danas dešava na Bliskom Istoku i što se dešavalo tokom agresije u BiH.

Paralele se svakodnevno povlače kroz slike koje dolaze iz Sirije, gdje je sirijski narod napadnut od strane brutalnog režima“, rekao je Izetbegović.

On je napomenuo da je za vrijeme svog osmomjesečnog predsjedavanja Predsjedništvom BiH za Siriju uradio i više nego što je politička situacija u zemlji dozvoljavala.

Također, pojasnio je kako je BiH pokazala odlučnost tokom Arapskog proljeća, naglašavajući da je glas BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) predstavljao impuls za poduzimanje odlučnih koraka u tom dijelu svijeta.

Uvijek ću stati na stranu žrtava, bilo da su Sirijci, Libijci ili drugi narodi“, kazao je Izetbegović.

On je govorio i o povoljnom kreditu od 100 miliona eura koji je Turska osigurala za održivi povratak u BiH, zahvalivši se još jednom toj državi na svemu što su učinili za ovu zemlju.

Hvala Turskoj za kredit. Ne bismo tražili ovo da nemamo 10 posto poginulih hranitelja porodica,  isto toliko ranjenih. Tu nam je potrebna bratska pomoć, ali ne u smislu donacija, jer  vrijeme donacija je prošlo. Ovo je jedan bratski beskamatni kredit. Ja sam ga nazvao proizvodnja, poljoprivreda i povratak. Pomozite nam da napravimo to i da pomognemo manjinske povratke u BiH“, istakao je član Predsjedništva BiH.

Pojasnio je kako u BiH polovinu obradivih površina posjeduju povratnici, koji nemaju sredstava za poljoprivrednu proizvodnju. Vjeruje kako će im turski kredit omogućiti da počnu živjeti od svoga rada na svojim ognjištima.

Do sada je 20 posto sredstava utrošeno. Danas ću s ambasadorom Turske obaviti razgovor i pokušati dogovoriti da sredstva plasiramo i manjim farmerima koji teže mogu doći do kredita“, zaključio je Izetbegović.

AA/Informer.ba