BiH Udarno Vijesti

Izetbegović: Dodik uskoro odlazi

Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ćemo uskoro vidjeti kako odlazi, izjavio je u subotu poslijepodne Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, prenose Nezavisne

On je to rekao obraćajući se hiljadama prisutnih na centralnoj ceremoniji manifestacije “Putevima pobjede”, na platou Podveležja, istočno od Mostara, gdje se obilježava 21 godina od pobjeda Armije Republike BiH nad snagama JNA i srpsko-crnogorskim paravojnim formacijama.

Najutjecajniji političar u RS Milorad Dodik već godinama pokušava iscrpiti ovu zemlju. Iscrpio je sebe. Ostat će Bosna. Njega ćemo uskoro vidjeti kako odlazi“, rekao je Izetbegović, na šta je dobio veliki pljesak prisutnih. Član Predsjedništva BiH je to kazao govoreći o dugogodišnjoj borbi bh. patriota za nezavisnu i jedinstvenu BiH, uprkos višegodišnjim naporima susjeda da se ova zemlja podijeli.

“Ušli smo u treće desetljeće borbe za opstanak cjelovite BiH, za njezino unapređenje, za unapređenje položaja našeg naroda u njoj. Tu borbu, vojnu i političku, vodi ista vrsta ljudi. Brani slobodu, jedinstvo, ali prije svega dostojanstvo našeg čovjeka. I ta borba nije završena“, rekao je on.

Govoreći o Mostaru, Izetbegović je rekao da je on 1993. godine napravljen grad sličaj kada je srušen Stari most, koji je star 600 godina.

“Grad slučaj” napravljen je otvaranjem konc-logora za Bošnjake, njihovim protjerivanjem, te korištenjem vjerskih simbola za pokazivanje dominacije, te da bi se Isus Hrist postidio onoga kako su zloupotrijebili krst, stavljajući ga na mostarsko brdo koje pripada svakom Mostarcu, a ne samo katolicima.

Poručio je da “ovaj put” ništa neće biti dogovoreno o Mostaru na šta Mostarci ne pristanu. Odbacio je bilo kakve zahtjeve za treći entitet, rekavši da onaj ko zagovara treći entitet, zapravo zagovara udruženi zločinački poduhvat. Skupu na Podveležju prisustvovalo je nekoliko hiljada mještana tog kraja, kao i ostalih područja Hercegovine, te službenici gradskih, kantonalnih, federalnih i državnih vlasti, uglavnom iz reda stranke SDA.

Nezavisne/Informer.ba