BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Izetbegović i Erdogan o povećanju turskih investicija u BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji se nalazi u radnoj posjeti Republici Turskoj susreo se s premijerom ove zemlje Recepom Tayyiopom Erdoğanom.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regijama zapadnog Balkana i Bliskog istoka, s detaljnim osvrtom na trenutne odnose Republike Turske i BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je i ovaj put zahvalio za podršku koju Republika Turska nastavlja pružati Bosni i Hercegovini na različite načine.

Posebna pažnja posvećena je operacionalizaciji ekonomske saradnje dviju zemalja. Sagovornici su, između ostalog, izrazili očekivanje da će biti povećan nivo turskih investicija u BiH i da je potrebno učiniti maksimalne napore da se turski kredit namijenjen povratničkoj populaciji u našoj zemlji iskoristi na najbolji mogući način.

Član Predsjedništva BiH Izetbegović je ponovio ubjeđenje da dodatna investiranja u bh. ekonomiju pospješuju proces izgradnje povjerenja i stabilnosti. Naglasio je potrebu izgradnje jačih ekonomskih veza dviju zemalja, s obzirom na to da Republika Turska bilježi snažan ekonomski rast i postaje globalni ekonomski faktor.

Na kraju sastanka, premijer Erdoğan je ponovio podršku svoje zemlje BiH na njenom evroatlantskom putu, izrazivši nadu u ubrzanje tog procesa. Dodao je da je Republika Turska uvijek spremna pomoći.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović će se danas sastati s jednim brojem uglednih poslovnih ljudi iz te zemlje, kao i s predsjednikom Fondacije “Marmara” dr. Akkanom Suverom. Ovi susreti imaju za cilj poboljšanje veza poslovnih zajednica dviju zemalja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Fena/Informer.ba