Top Vijesti

Izetbegović i Radončić o izborima, Mostaru, ekonomiji…

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić razgovarali su danas u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Po izjavi Fahrudina Radončića, koji je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, susret je bio posvećen odnosima dviju stranaka, pitanju Mostara i zajedničkom izlasku na lokalne izbore. Najvažnije, po njegovim riječima, jeste što je devedeset posto vremena posvećeno ekonomskim pitanjima, što skorijem pokretanju razvojnih projekata, tzv. „100 prioriteta Vlade FBiH“.

Radončić je, kaže, veoma zadovoljan “što je ekonomija i dalje naš apsolutni prioritet“.

U vezi s pitanjem Mostara, ističe da on i Izetbegović imaju isti stav – nema podjele Mostara i svako rješenje treba da bude – mostarsko.

„Najvažnije je da je paket koji su predložile SDA i SBB jako dobar. Nadam se da će na kraju svih krajeva, iako treba očekivati određena osporavanja od opozicije, a možda i od Hrvatske demokratske zajednice BiH, biti optimalna opcija o kojoj se možemo dogovoriti“, rekao je Radončić.

Bakir Izetbegović je potvrdio da je razgovarano o predstojećim izborima i eventualnom zajedničkom nastupu.

„U tom smislu će SDA na sjednici Predsjedništva prekosutra donijeti ‘neke odluke’“, izjavio je.

O Mostaru je iznijet zajednički prijedlog koji, po Izetbegovićevim riječima, treba dalje približavati s ostalim strankama u Parlamentarnoj skupštini.

Smatra da će Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH u vezi Grada Mostara dobiti podršku Srba u Predstavničkom domu, a on se nada i Hrvata.

„Bilo bi jako dobro da se svi nađemo na ovom modelu, možda uz neke manje izmjene ili možda upravo na ovakvom kakav je sada, ali najbitnije da su za sada SDA i SBB zajedno u modelu“, Izetbegovićeve su riječi.

Danas je razgovarano i o ubrzanoj izgradnji infrastrukture kao pitanju na kojem, po Izetbegovićevim riječima, Radončić s pravom insistira.

Treba konačno pokrenuti intenzivnu, masovnu izgradnju raznovrsne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, rekao je lider SDA koji je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.