Izdvojeno Politika Vijesti

Izetbegović: Na Prvom bošnjačkom saboru ispisane značajne stranice historije BiH i Bošnjaka

Na Prvom bošnjačkom saboru, održanom u opkoljenom Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine, ispisane su neke od najznačajnijih stranica historije Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, navodi se u saopćenju koje je povodom 18. godišnjice Prvog bošnjačkog sabora uputio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kompletan državni i vojni vrh, s predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu, vodeći ljudi Islamske zajednice BiH i najznačajnijih kulturnih institucija, 377 sabornika i 88 poslanika iz svih okruga Bosne i Hercegovine, odbili su tada, tačno prije 18 godina, pokušaj nametanja zlokobnog plana o podjeli BiH.

„Jednoglasno je odbačen ponuđeni tzv. Ženevski mirovni plan, koji je predviđao stvaranje tri etničke republike, s pravom na secesiju u okviru labave državne zajednice.

Eho ove hrabre i sudbonosne odluke odjeknuo je u svjetskoj javnosti kao herojski izbor između ponuđenog nepravednog mira i nastavka pravedne borbe za opstanak naroda i cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu“ , navodi se u saopćenju.

Na istom zasjedanju, dodaje se, Bošnjački sabor donio je još jednu historijsku odluku. Usvojena je Deklaracija o bošnjaštvu, kojom je bosanskim muslimanima vraćeno nacionalno ime Bošnjak.

„Mi ovom deklaracijom o narodnom imenu definitivno skidamo s dnevnog reda nova neslaganja, kolebanja i nedoumice“, kazao je tada jedan od naših velikana, Alija Isaković.

U saopćenju se navodi da danas, u miru, Bosnu i Hercegovinu izgrađujemo kao slobodnu, međunarodno priznatu, suverenu, cjelovitu i demokratsku državu na putu ka Evropi i NATO-u.

Dodaje se da su Bošnjaci u svojoj domovini nezaobilazni politički faktor, koji svoja prava ostvaruju putem legitiminih i legalnih predstavnika u institucijama vlasti.

„Zato nikada ne smijemo zaboraviti bitne događaje i ljude, koji su trajno i neizbrisivo obilježili historiju naše države i naroda. Bošnjački sabor, održan u septembru ratne 1993. godine, jedan je od tih sudbinskih događaja, kojim je trajno utemeljeno pravo bošnjačkog naroda da živi slobodan i ravnopravan u državi Bosni i Hercegovini”, navodi se u Izetbegovićevom saopćenju.

 

Fena/Informer.ba