Izdvojeno Politika Vijesti

Izetbegović odgovorio Ceriću: Svakodnevno javno konfrontiranje nije u interesu BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je odgovorio na pismo reisa-l-uleme Islamske zajednice BiH Mustafe ef. Cerića upućeno Predsjedništvu BiH 4.8.2011. godine povodom uvredljivih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o muslimanima.

„Razumijem Vašu zabrinutost i u potpunosti podržavam djelovanje Islamske zajednice i njenih institucija u zaštiti prava muslimana BiH. To sam činio u prošlosti, to ću činiti i u budućnosti.

Kada su, pak, citirane izjave Milorada Dodika u pitanju, želio bih Vas podsjetiti da smo ih ja lično, a i stranka kojoj pripadam, u brojnim javnim istupima, neposrednim kontaktima s domaćim i stranim zvaničnicima jasno i nedvosmisleno osudili i odbacili.

A upravo je sam Dodik svojom neciviliziranom i uvredljivom retorikom prema državi BiH i Bošnjacima najefikasnije kompromitirao svoju poziciju u domaćoj i međunarodnoj demokratskoj javnosti.

Duboko sam svjestan opasnosti koje izjave predsjednika RS-a citirane u Vašem pismu proizvode i mogu proizvesti u budućnosti. Sa svojim najbližim saradnicima i političkim istomišljenicima analiziram poruke i praktične poteze onih koji BiH ne bi voljeli da vide kao dio slobodnog i demokratskog svijeta.

Međutim, protekli period i neposredno iskustvo pokazali su da svakodnevno javno konfrontiranje ne doprinosi interesima BiH i njenih građana. Naprotiv, samo uporni rad, strpljivost i konstruktivnost donose rezultate” , odgovorio je Izetbegović reisu Ceriću.

On dalje u pismu podsjeća da je u proteklih godinu dana upravo takva dosljedna i principijelna politika dovela do bitnih pomaka i stabilizacije odnosa u regiji, što je podržano od bh. strateških saveznika i prijatelja u svijetu.

Politika pokušaja destabilizacije i razgradnje BiH doživjela je fijasko poznatim ishodom dešavanja u vezi s referendumom RS-a, napominje dalje Izetbegović.

“Poznati su i pozadina i motivi onih političara koji i dalje istrajavaju na retorici konfrontacije. Oni fokus javnosti nastoje pomjeriti od pravih problema u zemlji – nezaposlenosti, siromaštva, korupcije, svakodnevnih štrajkova, itd. na teren jeftinog politikanstva.

Možda se nekima i čini da dnevno-politička verbalna prepucavanja donose određene političke dobiti, ali u tu političku zamku mi ne bismo trebali upasti.

Nadam se da Vam se neće biti teško složiti sa mnom da je stabilna i snažna država BiH najbolji garant zaštite svih njenih naroda i građana pa tako i bošnjačkog naroda.

U svom punom političkom i ustavnom kapacitetu člana državnog predsjedništva činim sve i činit ću i dalje na jačanju naše zemlje i afirmaciji prava bošnjačkog naroda“, zaključio je.

 

Fena/Informer.ba