BiH Izdvojeno Vijesti

Izetbegović pisao predsjedniku Srbije Borisu Tadiću

S ciljem rješavanja pitanja korištenja poljoprivrednog zemljišta građana Mjesne zajednice Janja, koje se nalazi na desnoj obali Drine, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, saopćeno je iz Predsjedništva.

U pismu, referirajući se na razgovore vođene tokom nedavne zvanične posjete srbijanskog predsjednika Bosni i Hercegovini, član Predsjedništva BiH Izetbegović je pozvao predsjednika Borisa Tadića da pomogne rješavanje ovog otvorenog pitanja, uspostavom privremenog graničnog prijelaza za pogranični saobraćaj, koji bi funkcionisao do definisanja državne granice dvije zemlje.

Ocijenio je da bi to vlasnicima omogućilo pristup njihovom zemljištu, a bilo bi korisno i u kontekstu trenda poboljšanja bilateralnih odnosa.

Građani BiH o kojima je ovdje riječ imaju velikih poteškoća u pristupu i eksploataciji navedenog poljoprivrednog zemljišta već dugi niz godina. Nema sumnje da bi praktično rješavanje njihovog problema bilo od velike koristi, kako za njih same, tako i za ukupne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije“, navodi se u Izetbegovićevom pismu Tadiću.

Fena/Informer.ba