Izdvojeno Politika Vijesti

Izetbegović ”pomeo” Silajdžićeve kadrove

Predsjedništvo BiH posljednjih nekoliko sedmica smijenilo je i razriješilo dužnosti nekoliko bh. ambasadora na atraktivnim diplomatskim destinacijama, prema saznanjima Dnevnog avaza.

Nakon što je Bakir Izetbegović zamijenio Harisa Silajdžića u kolektivnom šefu države uslijedila je, očekivano, sječa kadrova Silajdžićeve stranke. Tako je, prema saznanjima “Avaza”, za mjesec, samo u jednom naletu, dužnosti razriješeno sedmero ambasadora i diplomata bliskih SBiH.

To su: Haris Hrle iz Beča, Emina Kečo, ambasadorica pri UN-u u Ženevi, Eldin Kajević iz Generalnog konzulata u Čikagu, Hariz Halilović iz Generalnog konzulata u Štutgartu, Miranda Sidran-Kamišalić, ambasadorica u Hagu, Muhamed Hajdarević iz Kopenhagena te Elma Kovačević iz Osla.

Istovremeno, po principu rotacije, razriješeni su i neki kadrovi SDP-a, SNSD-a i
SDA, ali ovim strankama pripast će nova diplomatsko-konzularna predstavništva.

Željana Zovko više nije ambasadorica u Madridu, ali bi mogla nastaviti karijeru u Rimu. Jasna Krivošić-Prpić više neće predstavljati BiH u Vatikanu, kao ni Zlatko Dizdarević u Jordanu, a dužnosti su razriješeni i Dragan Zelenika u Štokholmu, Slobodan Šoja u Kairu te Zdravko Begović u Ljubljani.

Predsjedništvo BiH nedavno je imenovalo i četvero ambasadora iz SNSD-a, troje iz SDA, dok su pojedina mjesta, namijenjena bošnjačkim i hrvatskim kadrovima, za sada upražnjena. Igor Davidović će, prema nepotvrđenim informacijama, u Brisel, Miloš Prica put Ženeve, Brane Pećanac u Čikago, a Tanja Milašinović u Beč.

Prema saznanjima “Avaza”, očekuju se i rotacije u Rimu, Moskvi, Berlinu, Sofiji, Abu Dabiju i Londonu, gdje bi diplomatsku karijeru, navodno, mogli nastaviti Osman Topčagić ili bivši premijer FBiH Mustafa Mujezinović.

Fuad Šabeta novi je ambasador u Džakarti, Kemal Muftić u Kopenhagenu, a iz sjedišta MVP-a put Haga bi trebao Ahmet Halilović.

Izetbegović će Harisa Lukovca za dugogodišnju odanost nagraditi pozicijom u Jordanu. Borivoje Marojević ide u Kairo, a Dragan Dragić u Štutgart, piše Dnevni avaz.

 

Informer.ba