Politika Udarno Vijesti

Izetbegović: Ponovo ćemo tužiti Srbiju ukoliko prikupimo dovoljno dokaza

Obnavljanje tužbe BiH protiv Srbije za genocid počinjen u BiH za vrijeme rata 1992. – 1995. nije zapostavljena stvar, ali za sada nema dovoljno novih dokaza iako se aktivno radi na njihovom prikupljanju, izjavio je danas novinarima u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

To nije zapostavljena stvar. Ukoliko prikupimo dovoljno dokaza da ponovo optužimo Srbiju za genocid ili za nesprečavanje genocida svakako ćemo to uraditi, bez obzira na moje želje da popravimo odnose sa Srbijom i svim zemljama u okruženju i bez obzira na moju simpatiju prema predsjedniku Tadiću“, rekao je Izetbegović, odgovarajući na pitanje da li kod njega postoji politička volja i da li će dati podršku obnavljanju tužbe BiH protiv Srbije

Poručio je da se “takve stvari ne mogu gurati pod tepih“.

Svako će imati problema zbog neodgovorne retorike

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas novinarima u Sarajevu da se “s vremena na vrijeme mora nešto reći” predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, jer je došlo do kumulacije njegovih izjava koje su neumjesne i netačne.

Na kraju krajeva, svako će imati problema zbog takve neodgovorne retorike. Niko u BiH neće imati koristi od toga“, kazao je Izetbegović.

Naime, član Predsjedništva BiH je danas uputio otvoreno pismo Dodiku u povodu njegovih izjava ruskom servisu Radija Slobodna Evropa.

Ne može jedan narod, u ovom sučaju srpski narod koji predstavlja Dodik, odlučivati o svojoj sudbini, zaboravljajući na interese i prava druga dva naroda“, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da ga dešavanja na stadionima u BiH u posljednje vrijeme podsjećaju na događaje prije rata.

Uvijek prvo počinje na stadionima. Svima nam se kao bumerang može vratiti zapaljiva retorika koju predvodi Dodik“, ocijenio je Izetbegović.

Na kraju je ponovio da je Dodik u posljednjem istupu neodgovorno i izazivački govorio o Bošnjacima, što je bio povod da ga podsjeti kakve je sve izjave davao u posljednjih par godina, a koje “sigurno ni njemu ne mogu dobra donijeti“.

 

Fena/Informer.ba