Foto Izdvojeno Politika Vijesti

Izetbegović: Potrebna hrabrost lidera da povlače poteze koji vode pomirenju i dogovoru

Na poziv bivšeg predsjednika Bugarske Petra Stojanova, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u Beču je prisustvovao otvaranju Centra za globalni dijalog i saradnju te uzeo učešće u radu konferencije “Dijalog i saradnja za promjenu: zapadni Balkan kao model stabilnosti za multikulturalne i multireligijske regione”.

Misija Centra za globalni dijalog i saradnju, čiji je jedan od osnivača i Stojanov, je promocija globalnog dijaloga u cilju jačanja stabilnosti i ubrzavanja ekonomskog razvoja na bazi etičkih principa.

Otvaranju Centra i njegovom prvom godišnjem okupljanju je prisustvovao niz lidera i uglednih ličnosti iz javnog i političkog života.

Skupu se obratio i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država William J. Clinton.

Izetbegović je govorio na panelu “Regionalna stabilnost, demokratija i ekonomski razvoj”. Osvrćući se na izazove proteklih petnaest godina, Izetbegović je naglasio da su za očuvanje i izgradnju mira potrebni lideri koji ispravno tumače interese svojih naroda i građana te zastupaju te interese kroz dijalog baziran na uzajamnom razumijevanju i poštivanju.

Rekao je da dosadašnja iskustva pokazuju da je naš region išao naprijed samo onda kada su lideri u regionu imali hrabrosti da povlače poteze koji vode ka pomirenju i dogovoru, čak i onda kada takvi potezi nisu bili popularni niti su imali podršku njihovih birača.

Izetbegović je podvukao da izazovi koji su pred nama traže lidere koji imaju odlučnosti za kompromis, jer jedino dogovorna rješenja na bazi uzajamnog interesa mogu staviti našu zemlju i region na nepovratan put ka prosperitetu.

Govoreći o trenutnoj situaciji, Izetbegović je ocijenio da postoji snažan trend integracija u našoj zemlji i regiji, ali da također postoje i manje snažni ali opasni pozivi na dezintegraciju, nove entitete, nove podjele, otcjepljenja i slično.

Također, rekao je da proponenti tog dezintegracijskog trenda žive u potpuno pogrešnom uvjerenju da sigurnost i prosperitet za svoj narod mogu postići samo tako što će zaokružiti jedan komad teritorije na kojem oni dominiraju, a na kojem su svi ostali isključeni ili marginalizovani.

Izetbegović je naglasio da se svi relevanti akteri moraju odlučno suprotstaviti ovom trendu, te snažno podržati integracione procese.

Konstatujući da je u proteklih petnaest godina uložen ogroman trud te napravljen značajan napredak u izgradnji mira i stabilnosti u BiH i regionu, Izetbegović je upozorio da to dostignuće mora biti očuvano i konsolidovano, kako bi region mogao da nastavi koračati ka prosperitetu kojem teže svi njegovi narodi i građani.

U tom smislu, dodao je da su obnova međunacionalnog povjerenja, izgradnja institucija u skladu s evropskim standardima, te ubrzana izgradnja infrastrukture ključni preduslovi za dalji napredak.

Izetbegović je izrazio čvrsto uvjerenje da ova tri procesa izgradnje, u sinergiji jedan s drugim, mogu osigurati trajni mir i stabilnost za BiH i region.

Na kraju govora poručio je da je zajednička budućnost u jednoj državi koja snažno korača ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u u najboljem interesu svih u Bosni i Hercegovini.

Izražavajući uvjerenje da se postojeći strahovi od te zajedničke budućnosti mogu prevazići samo izgradnjom međunacionalnog povjerenja kroz dijalog, saradnju i dogovor, Izetbegović je naglasio da niko u BiH ni u regionu ne treba da se plaši da će integracioni procesi proizvesti gubitnike i dobitnike, jer je integracija u Evropsku uniju i NATO proces u kojem svi dobijaju.

Izetbegović se tokom dana sastao s predsjednikom Clintonom.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebna pažnja posvećena je potezima koji dovode u pitanje centralne elemente Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijete da unazade iznimni napredak koji je u proteklih petnaest godina napravljen u izgradnji mira u Bosni i Hercegovini.

Govoreno je i o modalitetima za privlačenje stranih ulaganja u BiH kako bi se ubrzao ekonomski razvoj naše zemlje, i to posebno kroz izgradnju moderne infrastrukture, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

 

Fena/Informer.ba