BiH Udarno Vijesti

Izetbegović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Republike Filipini i Republike Estonije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je akreditivna pisma Eleanor Lumbes Jaucian, novoimenovane ambasadorice Republike Filipini za BiH, sa sjedištem u Budimpešti.

Na sastanku je istaknuto kako između Republike Filipini i naše zemlje nema otvorenih pitanja, a ovaj susret će dati doprinos budućem razvoju bilateralnih odnosa dvije države.

Akcent u razgovoru stavljen je na saradnju u oblasti ekonomije i turizma. Ambasadorica Jaucian je naglasila kako sve veći broj Filipinaca posjećuje BiH, naročito Međugorje, Mostar i Sarajevo, te izrazila nadu da će sve više bh. građana posjetiti njenu zemlju, u koju su dobrodošli.

Predsjedavajući Izetbegović je ambasadorici Eleanor Lumbes Jaucian zaželio uspješan rad.

***

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je akreditivna pisma Artija Hilpusa, novoimenovanog ambasadora Republike Estonije za BiH sa sjedištem u Talinu.

Тоkоm sаstаnkа rаzgоvаrаnо је о dоbrim bilаtеrаlnim оdnоsimа dviје zеmljе.

Predajući akreditivna pisma predsjedavajućem Predsjedništva BiH, novoimenovani ambasador Republike Estonije Arti Hilpus kazao je kako Estonija u punom kapacitetu podržava napredak puta BiH ka evroatlantskim integracijama i kako će učiniti sve što može da nam na tom putu pomogne.

Estonija je, po riječima ambasadora Hilpusa, ne tako davno bila u sličnoj predkandidatskoj poziciji, kako za Evropsku uniju, tako i za NATO.

I upravo zato, kazao je, spremna je da sva svoja iskustva iz toga perioda ali i nakon dobivanja kandidatskoga statusa naše zemlje, prenese Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje koja, konstatovano je na sastanku, nije na zadovoljavajućem nivou, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Fena/Informer.ba