BiH Intervju Vijesti

Izetbegović: Sebično slabljenje države zarad sitnih interesa

Bošnjački član državnog Predsjedništva i potpredsjednik SDA za Oslobođenje govori o sporazumu Dodik – Lagumdžija, posljedicama krize u koju je dovedena Bosna i Hercegovina, najavljuje reakcije svoje stranke i poziva na akciju.

Kako vidite sporazum Dodik – Lagumdžija?

Kao pobjedu Dodika, jačanje entiteta na štetu države Bosne i Hercegovine, jačanje političke kontrole entitetskih lidera na štetu demokratije, kroz slabljenje i ukidanje nezavisnih tijela koja služe građanima i u koje smo s mukom uspostavljali 17 godina.

Da se ne bavimo detaljima sporazuma: recite mi – ima li Dodik razloga da nakon svega svečano objavi da više nikada neće prijetiti referendumom o vraćanju nadležnosti entitetima?

Ako nastavi ovakvu saradnju sa Lagumdžijom i SDP-om, neće mu trebati referendumi. Ko zna šta je još dogovoreno, a nije stavljeno na papir? Iz onoga što je potpisano, vidimo da je SDP spreman razgraditi Elektroprijenos, razvlastiti Centralnu izbornu komisiju, prepustiti brojanje glasova komisijama na opštinskim nivoima. Možemo samo pretpostaviti do kakvih bi to zloupotreba dovelo! Ali zato će Dodik i Lagumdžija osnovne poluge neovisnosti učiniti ovisnim o sebi i politici općenito – zavladat će medijima, policijom, državnom upravom, tenderima, zatvorit će izborne liste pa će oni, umjesto građana, birati poslanike  itd. Uvest će političku kontrolu nad radom tužilaštava i procesom izbora tužilaca, razvlastiti VSTV kao državnu instituciju. I, naravno, uzet će novac gdje god ga ima, i preusmjeriti ga po svojoj volji, kršeći zakone. Učinit će sve ovo, i još mnogo više od ovoga, ako im se to dopusti, ako ne naiđu na odlučan otpor.

Jeste li iznenađeni indiferentnošću, prije svih, bošnjačkih intelektualaca koji šute i čekaju rasplet?

Nisam iznenađen, intelektualci sporo reaguju. Ova situacija ne dozvoljava sporu reakciju, morat će se pokrenuti. Imamo dobru reakciju portala, nevladinih organizacija, općenito aktivnog dijela javnosti.

Po svemu što su spisatelji sporazuma objavili, državi BiH ostaju nadležnosti britanske kraljice: je li to evropski put?

Naravno da nije, ali ovo je tek početak procesa razvlašćivanja države. Političke stranke, nevladine organizacije, javnost, svi se moramo suprotstaviti. SDA će se za državu boriti svim sredstvima, i blokadama sistema ako zatreba.

Zanimljivim se čini podatak čega u sporazumu nema – zapravo, nema ili nam barem nije saopćena apsolutno niti jedna stavka iz ispunjavanja uvjeta za euroatlantske integracije, nema rješenja za implementaciju presude Sejdić – Finci i nema ni slova o vojnoj imovini?

–  Vjerujem da će ponuditi neko rješenje za implementaciju presude po apelaciji Sejdić – Finci, neko rješenje koje će ispisati HDZ. A napredak prema NATO-u su već “riješili” po Dodikovoj želji. Naime, budžet za ovu godinu ne omogućava ni osnovne funkcije Oružanih snaga, a kamoli preuzimanje i  finansiranje prvog Nacionalnog plana u okviru programa MAP. I to, takav budžet je bio jedan od razloga za konflikt između SDA i SDP-a, konflikt koji je doveo do raskida koalicije.

Svaku stavku sporazuma prati milionska cifra međuentitetske raspodjele novca: kako to tumačite?

Potrošit će novac Elektroprijenosa i zaustaviti njegov oporavak i  razvoj. Dio rezervi kojim raspolaže Centralna banka će zamijeniti entitetskim obveznicama upitne vrijednosti. Kako drugačije to tumačiti već kao sebično, neodgovorno slabljenje države zarad sitnih, sebičnih interesa.

Vaš stranački kolega, smijenjeni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović još uoči izbora je izjavio da je uvjeren kako će upravo u ovom periodu u Parlamentu BiH završiti sporazum SDP-SBB-HDZ-HDZ 1990, koji umjesto pitanja nacionalnih manjina uvodi elektorski sistem glasova i treću izbornu jedinicu: je li, možda, i to na stolu?

Vjerovatno će uskoro i to doći na sto. Sporazumom koji je SDP potpisao sa dva HDZ-a se definitivno sudbina Federacije BiH stavlja u ruke političara iz Hercegovine. Kantoni u kojima oni imaju kontrolu, a u kojima živi oko pola miliona stanovnika, imali bi više utjecaja u Domu naroda Federacije BiH od  kantona u kojima živi milion i po stanovnika.

Informer.ba