Intervju Vijesti

Izetbegović: Srpski narod ne bi trebao biti ponosan na RS

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prokomentirao je, u intervjuu za FENU, dosadašnji rad ovog saziva Predsjedništva BiH, socijalnu i ekonomsku situaciju u BiH, kao i proslavu Dana RS-a koji se danas obilježava u entitetu Republika Srpska.

FENA: Kako biste ocjenili rad Predsjedništva u prethodnoj godini? Koliko ste zadovoljni stepenom suradnje i postizanjem dogovora u trenutnom sastavu Predsjedništva BiH?

IZETBEGOVIĆ: U okolinostima u kojima nije bilo moguće uspostaviti novo Vijeće ministara nije bilo lako raditi.

Trudili smo se dolaziti do zajedničkih rješenja za brojne probleme i mislim da smo u tome uspjeli. Oko najvećeg broja pitanja smo do odluka došli konsensusom i to ističem sa zadovoljstvom.

Inače, naši lični i profesionalni odnosi su veoma korektni i siguran sam da ćemo nastaviti da djelujemo odgovorno i smirujuće kako bi cijela zemlja lakše prebrodila izazove pred kojima se nalazi.

Ipak, žao mi je što se nismo mogli dogovoriti o budžetu. Naši su stavovi bili u mnogome različiti po tom pitanju. Gospodin Radmanović, kao i njegove kolege iz RS-a su skoro po svaku cijenu željeli smanjiti budžet do enormnih granica pa nije bilo moguće doći do kompromisa po tom veoma važnom pitanju.

FENA: Kako vi vidite trenutnu političku, ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH? 

IZETBEGOVIĆ: Loši ekonomski trendovi će se očigledno nastaviti i u 2012. godini. Drugi talas ekonomske krize pogađa Evropu i to samo može imati loš uticaj i na nas.

Evropa će se baviti sobom, povlačit će kapital iz banaka na Balkanu, bit će smanjen interes za investiranje u ovaj region.

Socijalna situacija u našem društvu teško da će imati priliku da se poboljša.

Što se tiče političke situacije u našoj zemlji – nadam se da će nedavni dogovor “šestorke” pokrenuti stvari sa mrtve tačke i da ćemo bolje sarađivati u ovoj godini nego što smo to radili u 2011.

Moramo implementirati dogovoreno i steći uslove da predamo kredibilnu Aplikaciju da kandidatski status u EU. Osim toga, što prije se moramo dogovoriti i oko vojne imovine i tako sebi osigurati MAP za NATO.

Ipak, i pored najbolje volje treba biti realan i kazati da će se dramatično političko odmjeravanje sa Miloradom Dodikom najvjerovatnije nastaviti i ovoj godini. Po tom pitanju ostajem skeptik.

Ovih dana on i njegovi ljudi ponovo insistiraju na priči o “državnosti RS” i to itekako iritira. Zaboravljaju spomenuti da je kreiranje RS-a praćeno neizmjernom patnjom Bošnjaka i Hrvata koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici. Na žalost, srpski političari, istoričari, intelektualci ne žele svoj narod sučiti sa očiglednom istinom.

Na našu ispruženu ruku, spremnost na pomirenje, želju da se više govori o budućnosti nego o prošlosti odgovaraju slavljenjem datuma nastanka paradržave, rehabilitacijom haških osuđenika, prognozama o otcepljenju i državnosti dijela Bosne i Hercegovine koji po svojoj istoriji, pravu i ustavu pripada i Bošnjacima i Hrvatima, i svim ostalim koje je Karadžićeva vojska protjerala prije dvadeset godina s kućnih pragova.

U svakom slučaju, nećemo dozvoliti da oni svojom propagandnom mašinerijom prekriju stvarnu sliku o nastanku tog entiteta.

Učinit ćemo ono što su srpski lideri trebali davno da učine. Podsjetit ćemo sve i svakoga da je dvadeset godina RS-a zapravo dvadeset godina na koje srpski narod u BiH nikako ne bi trebao biti ponosan. Naprotiv.

FENA: Kako komentarišete proslavu dana RS-a i pokušaj da se stvori dojam da je RS država a ne entitet, dolazak predsjednika Srbije Borisa Tadića i navodnu čestitku Predsjednika Hrvatske Ive Josipovića? 

IZETBEGOVIĆ: Predsjednik Josipović nije čestitao, to je demantovao i javno, a i u telefonskom razgovoru koji smo jutros obavili. Što se tiče proslave dana nastanka entiteta, to može biti samo datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jer su entiteti legalne tvorevine od tog datuma. Dakle od novembra 1995.

Deveti januar 1992. godine je dan formiranja paradržave i paravojske koja je sa tog teritorija Bosne i Hercegovine etnički očistila svo nesrpsko stanovništvo, porušila sve bogomolje osim pravoslavnih.

Protjerivanje Bošnjaka i Hrvata praćeno je stravičnim zločinima, konclogorima i kulminiralo je genocidom u Srebrenici. To nije datum za ponos nikome, ni bosanskim Srbima, niti njihovim liderima, niti predsjedniku Borisu Tadiću.

FENA: Koliko ste zadovoljni vanjskom politikom BiH?

IZETBEGOVIĆ: BiH ima mnogo prijatelja u svijetu. Cijene nas i uvažavaju i na zapadu i na istoku. Imamo jasnu euroatlansku perspektivu. Sve je to  samo po sebi veoma dobar rezultat, i on nije došao sam po sebi.

Uzmite za primjer naše netom okončano dvogodišnje članstvo u Vijeću sigurnosti UN. Tamo smo uradili posao na zavidnom nivou i sada s tim u vezi primamo mnoštvo čestitki. Možemo biti ponosni jer smo se kao jedna mala zemlja puna unutrašnjih kontroverzi uspjeli izboriti sa brojnim izazovima odnosa u svjetu u kojem živimo.

Pomogli smo ostvarenje slobode arapskih naroda i konstruktivno djelovali u smirivanju različitih međudržavnih konflikata.

Pored toga, učinili smo značajne iskorake u povratu BiH na regionalnu političku scenu i vjerujem da ćemo od toga imati koristi. Korektni odnosi sa Hrvatskom i Srbijom su, svakako, najbitniji.

Trudimo se poboljšati i učinke naše ekonomske diplomatije. Za uspjeh na tom području nam treba snažna podrška novog Vijeća ministara i nadam se da ćemo je dobiti čim bude uspostavljeno. Umanjen ulazak kapitala i investicija sa zapada bismo trebali kompenzirati kapitalom kojeg još uvijek ima na istoku.

FENA: Koja je Vaša vizija BiH u budućnosti?

IZETBEGOVIĆ: Država Bosna i Hercegovina kao dobar servis svim svojim građanima. Efikasna pravna država političkog dogovaranja i međusobnog uvažavanja. Zemlja članica EU i NATO. Zemlja u miru i povjerenju sa svojim susjedima.

Zemlja koja će svoje različitosti napokon početi doživljavati kao bogatstvo, koristeći duhovne i materijalne potencijale koji su sasvim dovoljni za miran i ugodan život četiri miliona Bosanaca i Hercegovaca.

 

Fena/Informer.ba