Izdvojeno Politika Vijesti

Izetbegović: Tadić je dobrodošao u Sarajevo

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da predsjednik Srbije Boris Tadić treba da dođe u Sarajevo i da je dobrodošao, jer su takvi susreti protrebni za popravljanje odnosa dvije zemlje.

“BiH ima najveću robnu razmjenu, globalno, sa Srbijom. U BiH živi više  od milion Srba, a u Srbiji više od 300 000 Bošnjaka i imamo sve razloge da popravimo odnose a to se ne može učiniti bez razgovora”
, rekao je Izetbegović novinarima.

Izetbegović smatra da nije dobro da Srbija sarađuje samo sa jednim entitetom već sa BiH, ističući da je normalno da će se na sastanku Predsjedništva BiH i predsjednika Tadića otvoriti različite teme.

“Ujutro ćemo predsjedavajući Radmanović, Komšić i ja još jednom definitivno dogovoriti teme sastanka sa predsjednikom Srbije. U ovom regionu je potrebno više sastanaka i razgovara”, rekao je Izetbegović.

On je napomenuo da su između BiH i Srbije još otvorena pitanja kao što su pitanje korištenja voda, granice, sukcesije.

“Tadić je, kada smo bili u Karađorđevu, izrazio želju da se pitanja poput hapšenja Jovana Divjaka, Ejupa Ganića i Božidara Vučurevića definitivno riješe. To će biti, takođe, jedna od tema sutrašnjeg susreta”, dodao je Izetbegović.

Govoreći o izjavi predsjednika RS Milorada Dodika da “Sarajevo nema pravo da se busa u prsa antifašizmom” s obzirom da je Alija Izetbegović bio u “Handžar diviziji”, Bakir Izetbegović je njegov otac za vrijeme Drugog svjetskog rata “služio jedino partizansku vojsku”.

“Ja nosim ime po čovjeku koji je bio u partizanima i koji je ubijen u Jasenovcu”, rekao je Izetbegović i dodao da je  “vrijeme da se u BiH počne baviti pravim pitanjima i da se prestane sa političkim prepucavanjima”.

 

Srna/Informer.ba