BiH Udarno Vijesti

Izetbegović traži objašnjenje Gašparovičevih izjava

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je danas poziv ambasadoru Slovačke u Bosni i Hercegovini Miroslavu Mojžiti za hitan sastanak, saznaje agencija Anadolija (AA).

Ambasador Mojžita trebao bi Izetbegoviću pružiti objašnjenja u vezi s jučerašnjim izjavama slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča u Banjoj Luci, koji je usporedio Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu sa Slovačkom i Češkom, zemljama koje su se mirno razdružile iz nekadašnje zajedničke države.

Osvrčući se na političke prilike u BiH, koje su bile jedna od tema razgovora, Gašparovič je kazao da je s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom govorio „o dobroj saradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske“.

Ako je uspješna RS, biće uspješna i BiH, a uvjeren sam, i zapadni Balkan. Zato i zavisi od političara u ovim zemljama do koje su mjere spremni na saradnju  i traženje konsenzusa“, istakao je Gašparovič.

Na dva puta ponovljena pitanja novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik je kazao tek da su „RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične“.

Dodik i Gašparovič razgovarali su i o potrebi jačanja privredne saradnje RS-a i Slovačke te izrazili spremnost da tome dadnu svoj puni doprinos.

Bosanskohercegovački intelektualci oštro su reagirali na ovaj diplomatski skandal nazivajući ga izrazom nepoštovanja prema državi BiH.

AA/Informer.baa