Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Izetbegović zaprijetio Dodiku sudom!

Alija Izetbegović je u Drugom svjetskom ratu, kao mladić od 19 godina, regrutovan u partizansku vojsku u kojoj je služio šest mjeseci, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović reagujući na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je Alija Izetbegović u Drugom svjetskom ratu pripadao fašističkim jedinicama te da je zbog politike nasilja nad Srbima protjerano 150.000 Srba iz Sarajeva.

U saopćenju Bakira Izetbegovića navodi se da je partizanska vojska bila jedina vojska koju je Alija Izetbegović u tom ratu služio, te da su navodi Dodika s tim u vezi potpuno neistiniti.

Bakir Izetbegović također ističe da s ponosom i istrajnošću nastavlja politiku svoga oca, istu onu politiku koja je nastojala izbjeći rat, ali koja u tome nije uspjela jer se Dodikovi prethodnici nisu mogli zaustaviti u agresiji i genocidu, opkoljavanju Sarajeva, njegovom višegodišnjem granatiranju i razaranju te ubistvu 11.541 njegovih građana među njima i ubistvu mnogo građana srpske nacionalnosti.

Nadalje se ističe da Bakir Izetbegović slijedi istu onu politiku koja je smogla snage da oružjem i silom, usred rata, zaustavi osvete nad Srbima pojedinih odmetnutih komandanata Armije BiH, te istu onu politiku koja je 1996. pozivala Srbe da ostanu u svojim kućama garantirajući im sigurnost, ali koja ni u tome nije mogla uspjeti jer su ih tadašnji srpski lideri bespotrebno protjerali s vjekovnih ognjišta.

“Svi ti tadašnji srpski lideri, odnosno Dodikovi prethodnici čijih se riječi i politike Dodik nikada nije odrekao, optuženi su ili osuđeni haški zatvorenici, a ta činjenica dovoljno govori o njima i o njihovom zločinačkom poduhvatu”, podsjeća se u saopćenju.

Sarajevo je danas podijeljen grad, stoji u saopćenju, po zahtjevu Dodikovih političkih prethodnika, a ne Alije Izetbegovića, a Milorad Dodik bi trebao pokazati pijetet i saučešće kada se obilježavaju patnje i stradanja ljudi, izazvani upravo politikom njegovih prethodnika te pokazati ljudsko saosjećanje ili barem s poštovanjem šutjeti.

“Ukoliko Milorad Dodik nastavi iskrivljavati historijske činjenice, a naročito ako nastavi lagati o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svjetskom ratu ili tokom agresije na BiH u periodu 1992.-1995., bit će pozvan da za te laži i klevete odgovara u bh. sudovima”, kaže se na kraju saopćenja iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

Fena/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • ma Alija je supak
    On je taj koji je prodo Srebrenicu
    i zbog toga mrzim SDA iz dna duse
    jedino se Sefer Halilovic borio za Bosnu ostali su ganjali svoj interese !!!