Politika Vijesti

Iznenađeni smo nepotpunim ispunjenjem dogovora Ashton-Dodik

SDP pozdravlja jučerašnje poništavanje odluke o referendumu, jer smatra da poništavanje odluke o referendumu od strane NSRS predstavlja vraćanje domaćih aktera u okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Međutim, u isto vrijeme smo začuđeni činjenicom da NSRS jučer nije potpuno ispunila obećanja koja je Predsjednik RS-a, Milorad Dodik, dao visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Naime, visoka predstavnica Ashton je s Predsjednikom RS-a prošli mjesec u BiH postigla dogovor prema kojem će biti poništena odluka o referendmu kao i zaključci NSRS od 13.4.2011.

S obzirom da su odluka o referendumu kao i zaključci NSRS okarakterisani kao kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane predstavnika EU, predvođenih gđom. Ashton, njihovo poništavanje je trebalo predstavljati znak volje vladajuće većine u RS-u da se to prizna njihovim poništavanjem.

Poništavanje ovih zaključaka je trebalo da znači ispunjenje ciljeva misije predstavnika EU obavljene u maju ove godine i stoga njihovo dalje postojanje smatramo iznenađenjem.

Neponištavanjem antidejtonskih zaključaka, vladajuća većina u RS-u je pokazala da u potpunosti ne poštuje dogovor postignut sa predstavnicima EU.

To znači da visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, u skladu sa svojim obavezama proisteklim iz Aneksa 10 mirovnog sporazuma treba obezbijediti ispunjenje obećanja datog gđi. Ashton, odnosno stavova koje su ključni akteri iznijeli u Savjetu bezbjednosti UN-a tokom prošlomjesečnog zasjedanja posvećenog Bosni i Hercegovini, stoji u saopštenju SDP-a BiH.