BiH Crna hronika Udarno Vijesti

Iznudama zaradio više od pet miliona KM

CJB Banjaluka detaljno će istražiti navode iz anonimne prijave protiv Nove Tamamovića iz Velikog Blaškog, kod Laktaša, osumnjičenog za zelenaštvo i iznude novca, izjavio je juče Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka.

Prijavu smo primili danas i istražićemo je i ukoliko utvrdimo sumnje o tome ćemo obavijestiti banjalučko Okružno tužilaštvo“, naveo je načelnik CJB Banjaluka.

Anonimnom prijavom, koja je osim CJB Banjaluka dostavljena i “Nezavisnim novinama”, Tamamovića terete da je u proteklih 10 godina na ime zelenaških kamata zaradio više od pet miliona KM te od svojih žrtava prisvojio kuće i automobile.

Poznanici Tamamovića opisuju kao opasnu osobu, koji je u proteklih nekoliko godina na ime kamata stekao višemilionsku imovinu, odnosno poslovne prostore u tržnom centru “Zenit”, više stanova i kuća na području Banjaluke, a koji su uknjiženi na njegove bliske rođake.

Prijava protiv Tamamovića detaljno, ilustrujući iznudu kao mrežu, opisuje iznose i identitet osoba kojima je Tamamović direktno ili preko posrednika uzeo milione KM te porodične kuće.

Milenko Jerković, nekada ugledni ugostitelj i vlasnik lokala “Atina” u Velikom Blaškom, pored čijeg imena u pomenutoj prijavi stoji da je Tamamoviću na ime kamata isplatio nevjerovatnih 850.000 KM, juče je u ispovijesti priznao da je od Tamamovića još 2006. godine posudio novac, ali nije želio govoriti o iznosu novca.

Na ime zelenaških kamata Tamamoviću je u međuvremenu prepisao 10 dunuma zemlje “klase 1” uz prnjavorsku cestu, čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko stotina hiljada KM.

Ne želim govoriti koliko sam novaca posudio od Tamamovića i koliko sam mu dužan, ali kao zalog sam mu prepisao 10 dunuma zemlje, koju je Tamamović kasnije uknjižio i prikazao da joj je vrijednost 30.000 KM“, objasnio je Jerković.

Svi znaju čime se Tamomović bavi, a ćute. Djeco, pomozite nam, kao rođenima, zavapio Vukosavljević

Saznajemo da je Tamamović na luksuznoj zemlji u međuvremenu sagradio nekoliko objekata, iako sa Jerkovićem ima interni dogovor da će mu zemlju vratiti kada mu ovaj isplati posuđeni novac.

Osim Jerkovića, u anonimnoj prijavi je navedeno da je Tamamović od Veselka Vukosavljevića iz Velikog Blaškog iznudio više od 400.000 KM, nakon čega je ovaj ostao bez kuće i imanja.

Borislav Vukosavljević (na slici), Veselkov otac, ispričao je juče da je njegov sin ostao bez svega preko noći te da u kući koju je sagradio za sina danas žive drugi ljudi.

To su lopovi, od Željka Bundala, koji je mom sinu iznuđivao novac i koji je u međuvremenu uhapšen, pa do Nove Tamamovića. Svi znaju čime se bavi, a niko ne želi da priča. Djeco, pomozite nam, kao rođenima“, zavapio je Vukosavljević.

Mještani Velikog Blaškog nisu željeli pričati o Tamamoviću, jedni su kratko rekli da je to “strašno dobar momak”, drugi poput Vukosavljevića da je javna tajna čime se bavi te da na svom imenu i imenima rođaka ima uknjiženu milionsku imovinu.

Još 2006. godine je pričao kako mu je najteže bilo zaraditi prvi milion“, dodao je Tamamovićev poznanik, koji je želio ostati anoniman.

Novu Tamamovića juče smo upoznali sa navodima iz anonimne prijave koju je on demantovao u cjelosti.

Radim tako što prodajem automobile i neke krševe, imam bager. Ti ljudi koji su navedeni u prijavi nemaju ni tri marke u džepu, a piše da sam im ja uzeo stotine hiljada KM. Nemam veze sa tim“, odgovorio je Tamamović.

“Nezavisne” su još ranije detaljno pisale o zelenaškom klanu Branislava Smiljanića zvanog Ćelo iz Banjaluke u čijoj mreži je više od 180 oštećenih Banjalučana.

Smiljanić je od septembra ove godine u pritvoru zajedno sa svojim saučesnicima.

S ovim zelenaškim klanom, kako je to još ranije potvrđeno “Nezavisnim”, u vezu je dovedeno i nekoliko šefova Krim-policije i inspektora CJB protiv kojih se trenutno vode unutrašnji postupci.

 

Informer.ba