Svijet Udarno Vijesti

Izrael: Odobreno izručenje Aleksandra Cvetkovića

Sud u Jerusalimu odobrio je danas izručenje Aleksandra Cvetkovića u BiH, gdje će se suočiti sa optužbama za učešće u ratnom zločinu počinjenom u Srebrenici.

Cvetković je u januaru uhapšen u Izraelu nakon zahtjeva BiH za njegovo izručenje koje je podneseno u avgustu prošle godine.

On je 2006. godine emigrirao u Izrael uz svoju suprugu Jevrejku i dobio je izraelsko državljanstvo.

Pravosuđe BiH tereti Cvetkovića da je bio u streljačkom vodu koji je pogubio između 1 000 i 1200 muslimana na poljoprivrednom dobru Branjevo u julu 1995. godine.

Cvetković negira optužbe, naglašavajući da je tokom rata u BiH bio vozač u Vojsci Republike Srpske (VRS) i da nije učestvovao u ratnom zločinu u Srebrenici, prenose izraelski mediji.

U odluku o Cvetkovićevom izručenju sudija Amnon Koen iznio je nekoliko uslova.

Među ove uslove spadaju garancije BiH za Cvetkovićevu sigurnost i da će biti smješten u odvojeno, obezbijeđeno zatvorsko krilo tokom sudskog procesa i, takođe u slučaju da bude proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu.

Sudija Koen je od vlasti u BiH zatražio i da se Cvetkoviću dozvole redovne posjete predstavnika izraelske Ambasade u BiH te da mu, ukoliko bude proglašen krivim, sud izrekne kaznu u skladu sa pravilima Evropskog suda za ljudska prava.

Srna/Informer.ba