Svijet Udarno Vijesti

Izrael odobrio gradnju 1.100 kuća za jevrejske doseljenike

Izrael je danas odobrio gradnju novih 1 100 kuća za jevrejske doseljenika na anektiranoj teritoriji na Zapadnoj obali, što je potez koji dodatno komplikuje globalne napore za obnovu mirovnih razgovora sa Palestincima.

Odluka Izraela naišla je na seriju kritika, a negativno su se izjasnile i SAD.

Portparol State Departmenta Viktorija Nuland izjavila je da je Amerika “duboko razočarana” povodom ovog “kontraproduktivnog” koraka.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas prije četiri dana je podnio zahtjev za prijem Palestine u punopravno članstvo UN, što je korak kojem se protive Izrael i SAD. Ove dvije zemlje pozvale su Abasa da se vrati pregovorima.

Međunarodni kvartet za Bliski istok, koji čine SAD, EU, Rusija i UN, pozvao je na nastavak razgovora u roku od mjesec dana i apelovao na obje strane da ne preduzimaju jednostrane korake koji bi mogli da blokiraju mirovne napore.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da je odluka o nastavku gradnje na Zapadnoj obali izraz odbijanja saopštenja međunarodnog kvarteta.

Izrael testira volju međunarodne zajednice nastavkom politike doseljavanja“, izjavio je Abasov portparol Nabil Abu Rdainah.

Portparol izaslanika UN za Bliski istok Roberta Serija opisao je odluku Izraela kao “veoma zabrinjavajuću“.

Nove kuće trebalo bi da budu izgrađene u naselju Gilo, koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine i jednostrano ga pripojio svojoj prijestonici Jerusalimu.

 

Srna/Informer.ba