Svijet Vijesti

Izrael postao pridruženi član Evropskog centra za nuklearna istrživanja

Izrael je postao pridruženi član Evropskog centra za nuklearna istrživanja (CERN), što otvara put punom članstvu te zemlje u prestižnoj  organizaciji.

Očekuje se da će  jevrejska država biti prodruženi član najmanje dvije godine nakon što su generalni direktor CERN-a Rolf Hojer i izraelski ambasador u UN u Ženevi Aharon Lešno Jar u petak potpisali sporazum o pridruživanju.

Za to vrijeme će profesionalni tim pripremiti preporuke za unapređenje statusa Izraela u punog člana.

Dvadeset zemalja članica centra će glasati da li da se Izrael primi, a zato je potrebno da budu jednoglasne, prenose u nedjelju izraelski mediji.

Ovim sporazumom, Evropa priznaje naučne kompetencije Izraela na najvišem nivou, kao i izraelski stalni doprinos u CERN-u”, rekao je izraelski ambasador.

CERN je stavio u funkciju najmoćniji akcelerator čestica u svijetu, koji se nalazi kod  Ženeve na samoj granici s Francuskom i to oko 100 metara ispod zemlje.

Izrael je imao status posmatrača u organizaciji od 1991. godine, što je omogućilo desetinama izraelskih istraživača da učestvuju u eksperimentima.

Izraelski predstavnici su prisustvovali otvorenim sjednicama vijeća CERN- a, ali nisu imali pravo glasa. Kao punopravni član, Izrael će moći da učestvuje na svim sastancima i izraelske tehnološke kompanije mogu da se nadmeću u tenderima za istraživanje.

Sada Izrael može da se prijavi na tendere do vrijednosti od 600.000 dolara.

 

Fena/Informer.ba