Svijet Vijesti

Izrael protjerao dvije Amerikanke zbog podrške Palestincima

Dvijema Amerikankama, propalestinskim aktivistikinjama, zabranjen je jutros ulaz u Izrael nakon što su sletjele avionom na međunarodni aerodrom Ben Gurion i one su poslate natrag u Grčku odakle su došle.

Izraelska policija je od četvrtka u pojačanoj pripravnosti na aerodromu, jer se očekivalo da stotine drugih propalestinskih aktivista doputuje u petak u Izrael  i protestuje protiv ograničenja na kretanje Palestinaca.

Ti aktivisti blokirali su aerodrome u evropskim zemljama, nakon što je Izrael zatražio od stranih aviokompanija da zabrane putnicima na crnoj listi da se ukrcaju u avione za Tel Aviv, prenosi AP.

Zvaničnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Oded Ben-Hur potvrdio je da su dvije aktivistkinje stigle prošle noći i da su odmah deportovane.

Izrael je najavio će dozvoliti svim miroljubivim posjetiocima da uđu u zemlju, ali će provokatori biti spriječeni. Policija je u petak saopćila da je pripavnost ipak smanjena, a većina aktivista zaustavljena u inostranstvu.

Dvije pomenute žene je ispitivala granična policija nakon što su objelodanile šta im je namjera, a poslate su nazad zbog  procjena da će provocirati i narušavati mir.

Za oko 200 propalestinskih aktivista zabranjen je ulaz u Izrael ili su spriječeni da  se ukrcaju u avione, javio je kasnije izraelski radio.

Izraelski list Jerusalem Post piše da je propalestinskim aktivistima  zabranjeno da uđu na avion  na aerodromu Charles de Gaulle u Parizu i da ih je odbila i njemačka avikompanija u Frankfurtu, Easy Jet u Ženevi  i mađarski Malev.

Ova akcija propalestinskih aktivista, kako su sami rekli, bila je odvojena od pokušaja da flotila s tovarima pomoći pojasu Gaze probije izraelsku pomorsku blokadu.

Taj pokušaj je očito propao, jer je grčka zabranila da brodovi iz njenih luka  isplove prema palestinskoj teritoriji.

 

Fena/Informer.ba