Politika Svijet Udarno Vijesti

Izrael SMS-om upozorava na raketne napade

Izraelska vojska od sada će SMS porukama upozoravati civilno stanovništvo na opasnost od mogućih napada projektilima. Priprema li se Izrael time za eskalaciju sukoba oko nuklearnog naoružanja s Iranom?

U nedjelju, 12. augusta stanovnicima mnogih izraelskih područja, među njima i građanima Jeruzalema, Tel Aviva i Haife, na mobilne uređaje pristigla je SMS poruka na hebrejskom, arapskom, engleskom i ruskom jeziku.

“Test mobilnog sistema za upozoravanje”, glasio je sadržaj poruke koju je stanovnicima poslala izraelska vojska. Mobilni sistem za upozoravanje testirat će se naredna četiri dana u različitim regijama Izraela, a u četvrtak će se test provesti u cijeloj državi, pojasnio je glasnogovornik izraelskih oružanih snaga.

Pripreme za napad?

Istodobno je naglasio kako ovaj novi način upozoravanja građana nema veze s mogućim napadima na iranska nuklearna postrojenja. Međutim, izraelski mediji ovu mjeru tumače kao dio priprema za eskalaciju sukoba oko atomskog naoružanja s Teheranom. Stručnjaci, pak, upozoravaju da bi u slučaju ozbiljnijeg zaoštravanja konflikata Iran te njegovi saveznici – pripadnici islamističke organizacije Hezbollah u južnom Libanonu i pojasu Gaze – Izrael mogli napasti projektilima.
Premalo plinskih maski

Premijer Netanjahu smatra da Izrael civilnom stanovništvu u slučaju rata s Iranom može pružiti odgovarajuću zaštitu

Izraelski dnevnik Jediot Ahronot kritizira vladu tvrdeći da zemlja nije spremna za rat te da gotovo polovica stanovnika nema, primjerice, plinske maske. List piše i da će započete mjere zaštite izraelskih bolnica potrajati još oko tri godine. Premijer Benjamin Netanyahu ovim se kritikama oštro suprotstavio na redovnoj sjednici vlade u nedjelju. Istaknuo je kako je došlo do znatnih poboljšanja kapaciteta za zaštitu civilnog stanovništva te podsjetio na sisteme za obranu od raketnih napada Iron Dome i Hetz. U vezi s Iranom upozorio je: “Ponavljam, Iran ne smije dobiti nuklearnu bombu.

Sankcije nisu urodile plodom

Izrael smatra da iranski nuklearni program ugrožava njegovu sigurnost. Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje optužuju Iran da pod krinkom civilnog nuklearnog programa potajno proizvodi nuklearno oružje pa Irance u obogaćivanju urana pokušavaju spriječiti sve oštrijim sankcijama.
No, Teheran ponavlja kako je njegov nuklearni program namijenjen isključivo istraživanju i proizvodnji energije u civilne svrhe. Prema pisanju izraelskih medija, Iran – bez obzira na razgovore s Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom, Rusijom i SAD-om koje u Vijeću sigurnosti UN-a imaju pravo na veto te Njemačkom – ubrzano nastavlja s proizvodnjom nuklearnih bojevih glava.
S druge strane, liberalni i spram vladajućih kritično nastrojeni list Haaretz piše da je najnovije izvješće američkih tajnih službi “u posljednjem trenutku” nadopunjeno informacijama o iranskom napretku u proizvodnji nuklearnog oružja.

Službeni Teheran i dalje jamči da uran obogaćuje isključivo u civilne svrhe.

Haaretz dodaje kako su njihova najnovija saznanja u velikom raskoraku s podacima kojima raspolaže Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Prema navodima Israel Hajoma, lista bliskog izraelskoj vladi, vodstvo u Teheranu što prije nastoji izgraditi i raketni nosač. Oba lista pozivaju se na informacije iz izvora bliskih vladi te podatke koji su procurili iz tajnih službi.

dw.de/Informer.ba