Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Izrael više neće moći da radi šta hoće u istočnom Mediteranu

Turski premijer Tayyip Erdogan u četrvrtak je izjavio da Izrael više neće moći da radi šta hoće u istočnom Mediteranu, jer će u tim vodama u svakom trenutku biti prisutna turska ratna mornarica.

”Izrael ne može da radi što zaželi u istočnom Mediteranu. Oni će vidjeti šta je naša odluka u ovom slučaju. Naši ratni brodovi mogu biti tamo svakog trenutka’
‘, zaprijetio je Erdogan na pres-konferenciji u tuniškoj prijestolnici, gdje se nalazi u dvodnevnoj posjeti, prenijele su agencije.

Odnosi Turske i Izraela naglo su se pogoršali poslije prošlogodišnjeg incidenta u Mediteranu, kada su izraelski komandosi ubili devet turskih državljana koji su na jednom brodu pokušali da dostave humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, koju izraelska armija godinama drži pod blokadom da bi spriječio naoružavanje Hamasa.

”To je bio “razlog za rat”, ali turska strana je “pokazala strpljenje”
, istakao je uoči ove posjete Erdogan.

Pošto je vlada u Jerusalemu odbila da se izvini Ankari zbog tog incidenta, Turska je nedavno protjerala izraelskog ambasadora i spustila diplomatske odnose na nivo drugog sekretara. Turska je također prekinula vojnu saradnju i najavljuje nove sankcije protiv Izraela.

Najnovije zaoštravanje između Turske i Izraela izazvalo je veliku zabrinutost u Washingtonu – koji je strateški saveznik dvije zemlje u NATO-u i Bliskom istoku – koji sada apeluje na suzdržanost dvije strane.

Premijer Erdogan se nalazi na višednevnoj turneji po zemljama koje je zahvatilo “Arapsko proljeće”.

Prije današnje posjete Tunisu, on je dva dana boravio u Egiptu, a u petak će, kako se najavljuje, posjetiti i Libiju. Kao politički i ekonomski stabilna muslimanska zemlja, Turska sada pokušava da ojača svoj uticaj u zemljama koje su se suočile s protestima građana koji traže demokratske promjene.

 

Fena/Informer.ba