Svijet Vijesti

Izraelska policija uhapsila sedmogodišnjeg Palestinca

Izraelska policija uhapsila je je jučer 7-godišnjeg Palestinca u Istočnom Jerusalemu i tukla ga u pritvoru, tvrde njegovi roditelji, a prenosi Haaretz.

Prema prvim informacijama, dječak je na policiju bacao kamenje u društvu dvojice odraslih muškaraca, nakon čega ga je policija lišila slobode, a da o tome nije obavijestila njegove roditelje. Otac koji je vidio hapšenje pokušao je navodno intervenirati, no izraelski policajci su ga udaljili uz pomoć spreja, pa je i on morao zatražiti liječničku pomoć.

Dječaka je rodbina satima tražila po jerusalemskim policijskim stanicama, a na kraju je pušten. Izraelska policija je sapštila da je hapšenje 7-godišnjaka bilo u skladu sa zakonom.

“Svako ispitivanje i istraga maloljetnika provodi se u prisustvu roditelja, kako je predviđeno propisima. Policija će nastaviti provoditi zakon bez diskriminacije”, poručili su Izraelci.

Ali, dječakova rodbina tvrdi da satima nisu znali gdje je 7-godišnjak. U Jerusalemu desetljećima traje napetost Izraelaca i Palestinaca, a u zadnje vrijeme tenzije su prisutne i zbog sve ozbiljnijih izgleda da Palestina dobije međunarodnu potporu u proglašenju samostalnosti. Istočni Jerusalem je i dalje najveći predmet spora dvaju naroda.

 

Informer.ba