Izdvojeno Svijet Vijesti

Izraelski mediji: Velika Britanija povlači ambasadora iz Tel Aviva

Velika Britanija planira da povuče svog ambasadora iz Tel Aviva, kao i da obustavi bilateralne trgovačke odnose s Izraelom, u znak protesta zbog odluke izraelskog premijera Benyamina Netanyahua da započne gradnju jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji.

Nakon što je Palestina prošle sedmice dobila status zemlje nečlanice posmatrača u Ujedinjenim nacijama, izraelske vlasti su odobrile gradnju 3.000 stambenih objekata u Istočnom Jerusalemu, koji se nalazi blizu granice sa Zapadnom Obalom. Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, ova odluka predstavlja veliku prepreku za dvodržavno rješenje.

Ako Izrael istraje u ovoj svojoj odluci, mi ćemo uzvratiti oštrijom reakcijom“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije.

Međutim, ova informacija, koja je objavljena u izraelskim novinama, okarakterisana je kao spekulacija, jer odluka o povlačenju ambasadora Velike Britanije iz Tel Aviva još nije donesena.
Ukoliko dođe do povlačenja amabasadora Velike Britanije iz Tel Aviva, to će biti prvo takvo povlačenje u istoriji odnosa dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije jučer je izrazio zabrinutost povodom izraelske odluke o gradnji 3.000 stambenih objekata u Istočnom Jerusalemu koji se nalazi blizu granice sa Zapadnom Obalom koja pripada Palestincima.

AA/Informer.ba