Svijet Vijesti

Izvučeno 92 tijela putnika potonulog broda “Bulgarija”

Ruski spasioci uspjeli su do sada da iz Volge izvuku 92 tjela putnika potonulog broda “Bulgarija”, a 73 žrtve su identifikovane, izjavio je ministar saobraćaja Igor Levitin.

On je kazao da će isplata odštete porodicama žrtava početi sutra sredstvima koja će iz federalnog budžeta biti prebačena u budžet republike Tatarstan, prenio je sinoć Itar – Tas.

Svaka od porodica, koje su nekog od bližnjih izgubile u nesreći, dobiće od republičkih vlasti po 300.000 rubalja, javila je ruska agencija pozivajući se na izvore iz republičke vlade.

Do 100.000 rubalja biće isplaćeno povrijeđenima zavisno od stepena povrede, a oko 10.000 rubalja na ime izgubljene imovine.

Potraga za nestalim putnicima “Bulgarije” se nastavlja, a u akcijama spasavanja angažovano je oko 170 ronilaca, koji pretražuju vode u širine od 130 kilometara.

Tokom istrage o nesreći broda “Bulgarija” do sada su privedeni generalna direktorka kompanije “ArgoRečTur” koja je iznajmila brod Svetlana Injakina i viši ekspert Kamske filijale Ruskog rečnog registra Jakov Ivašov, izjavio je predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin  agenciji Itar-Tas s.

Protiv njih je pokrenut krivični postupak za pružanje usluga koje ne odgovaraju zahtjevima bezbjednosti, zbog kojih je !zbog neopreznosti izazvana smrt dva i više lica”.

Brod “Bulgarija” je proizveden 1955. godine u Čehoslovačkoj, a tužilaštvo navodi da je poslednji generalni remont obavljen prije 30 godina, kao i da brod nije imao važeću dozvolu za prevoz putnika.

Prema podacima Istražnog komiteta, na brodu, predviđenom za prevoz 140 ljudi, u trenutku potonuća bile su 192 osobe, a ministar za vanredne sitaucije Sergej Šojgu rekao je da je bilo 208 ljudi, od kojih 25 nije bilo registrovano, podsjeća Itar-Tas. Prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba