Region Udarno Vijesti

Kosor poručila Josipoviću: Neću smijeniti Jandrokovića

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor poručila je predsjedniku te zemlje Ivi Josipoviću da neće smijeniti šefa diplomatije Gordana Jandrokovića zbog izbora novih ambadasora.

Kosorova je istakla nakon poziv predsjednika Hrvatske da smijeni Jandrokovića – da to neće učiniti, jer ministar nije učinio ni jednu grešku u koracima, javljaju hrvatski mediji.

U vođenju države svi mi odgovorni moramo voditi računa o Ustavu, zakonima i ustavnom određenju, našim funkcijama. Moramo se ponašati odgovorno prema građanima i prema državi. Pozivam hladne glave i vrućeg srca da se tako i ponašamo”, rekla je Kosorova.

Ona je rekla da nije dobro da se predsjednik Hrvatske i ministar prepucavaju putem medija i da će učiniti sve da ta prepirka prestane.

Predsjedniku sam poslala pismo, očekujem da mi odgovori i da sjednemo i da počnemo konsultacije o imenima (ambasadora). Nije dobro što su neka imena iscurila u javnost, to je loše, to nije dobro ni za te ljude. Od kandidata koje je predložio Jandroković deset je karijernih diplomata i pet su ugovorni diplomati, znači ljudi s respektabilnim biografijama. Ne bi bilo dobro da se u toj prepirci dodatno urušavaju imena tih ljudi“, rekla je Kosorova.

Josipović smatra da Jandrokovića treba smijeniti, jer mu je poslao popis predloženih ambasadora što nije bilo u skladu sa njegovim ovlašćenjima.

Prijedlog ambasadora prema Ustavu podnosi Vlada, uz prethodno mišljenje nadležnog saborskog odbora, a ne ministar inostranih poslova. Ovo što je podnio Jandroković, to je ništa. Taj popis mu mogu samo vratiti, ne znam što da kažem. To je kvazi prijedlog“, rekao je Josipović.

Jandroković je predsjednika Hrvatske optužio da oteže s imenovanjem ambasadora, a Josipović mu je odgovorio da to nije istina, te podsjetio da mu je prijedlog upućen pred samu ljetnu sjednicu Sabora, a nove ambasadore bez saborske odluke nije moguće potvrditi.

 

Srna/Informer.ba