BiH Izdvojeno Vijesti

Jadranka Lokmić-Misirača na mjestu glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Jadranka Lokmić-Misirača obavljaće dužnost glavnog tužioca Tužilaštva BiH za vrijeme spriječenosti Milorada Barašina da obavlja tu funkciju, odlučio je danas Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH.

Lokmić-Misirača zamjenjivaće Barašina do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi protiv njega. Barašina je Prvostepena disciplinska komisija privremeno udaljila od obavljanja dužnosti glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH, počevši od 1. jula.

Lokmić-Misirača je zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH i šef Odjeljenja za opšti kriminal Tužilaštva. Iza sebe ima 27 godina tužilačkog staža, od kojih je šest godina zamjenik glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH.

U saopštenju VSTS-a navodi se da je prilikom odlučivanja uzeto u obzir njeno tužilačko i iskustvo rukovođenja na poziciji zamjenika glavnog tužioca.

Odluka VSTS-a zasniva se na Zakonu o Tužilaštvu BiH prema kojem VSTS određuje ko će od zamjenika glavnog tužioca obavljati dužnost u slučaju njegove spriječenosti.

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a donijela je u petak, 1. jula, odluku da se Barašin privremeno udaljava od vršenja dužnosti glavnog tužioca i tužioca u Tužilaštvu BiH do okončanja disciplinskog postupka.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a podnijela je zahtjev za disciplinsku tužbu protiv Barašina, kao i zahtjev za njegovu suspenziju.

Barašin je u federalnim medijima dovođen je u vezu sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem.

 

Srna/Informer.ba