Region Vijesti

Jadranku Kosor ne podržava čak 69 odsto građana

U rad hrvatske Vlade ne vjeruje skoro 80 odsto građana Hrvatske, a premijerku Jadranku Kosor ne podržava čak 69 odsto građana, pokazali su najnoviji rezultati istraživanja “Krobarometar” koje je provela Agencije “Ipsos puls”.

Lični rejting Kosorove mjesec i po prije izbora bilježi poražavajuće rezultate. Ona je na sedmom mjestu ljestvice koja pokazuje utisak građana o vodećim političarima u zemlji. Kao pozitivnu političarku doživljava je tek osam odsto ispitanih, dok je vrlo negativnom smatra 41 odsto, a uglavnom negativnom 28 procenata građana.

Lider SDP-a Zoran Milanović zauzeo je drugo mjesto na ovoj ljestvici, dok je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i dalje najpozitivniji hrvatski političar. Vrlo pozitivnim ga ocjenjuje 43 odsto ispitanih, uglavnom pozitivan je za 41 odsto, dok je negativan za 12 odsto građana.

Kada je riječ o rejtingu stranaka i koalicija, “Kukuriku koalicija” i dalje je najpopularnija u Hrvatskoj sa 38,8 procenata podrške, dok je vladajući HDZ daleko ispod njih sa “stabilnih” 20,3 odsto podrške.

Rad Vlade ne odobrava čak 78 odsto građana, a najbolje je ocijenjeno funkcionisanje Vlade u oblasti spoljne politike.

Istraživanje je pokazalo i da je pesimizam građana povećan tokom predizborne kampanje, tako da samo 11 odsto građana smatra da se zemlja kreće u dobrom pravcu.

Hrvatski građani i dalje smatraju da je nezaposlenost najveći problem u zemlji, a slijede privreda i ekonomija, te korupcija i kriminal.

Rezultati istraživanja pokazali su da bi na parlamentarnim izborima sigurno glasalo 60 odsto ispitanih, a 21 odsto vjerojatno bi glasalo.

 

Srna/Informer.ba