Region Udarno Vijesti

Jahta Oko plavo potonula kod Makarske, eksplodiralo 800 litara dizel goriva!

Jahta Oko plavo dužine 14 metara sinoć se iza 21 sat zapalila oko pet nautičkih milja jugozapadno od Makarske prema otoku Hvaru.

Ribarica u prolazu spasila četvero Rusa i zapovjednika jahte

Potonula je nakon eksplozije rezervoara goriva, i to na dubinu veću od 60 metara. Četiri ruska državljanina i hrvatski zapovjednik na vrijeme su se ukrcali u gumenjak. Ubrzo ih je pokupila ribarica oznake 14 SM, koja je bila u prolazu. Doteglila ih je do Sumartina na Braču. Svi su izvukli su se bez ozljeda, a zasada nije primijećeno ni onečišćenje mora.

Nakon dojave zapovjednika o požaru na jahti žurno su alarmirani MRCC Rijeka, OKC Split, Pomorska Policija, vatrogasci DVD Selca i DVD Makarska. Na dojavljenu poziciju upućeni su brodica Lučke ispostave Makarska, policijski brod Zvir i vatrogasno plovilo Sveti Florijan, dok je eko brod tvrtke Cian bio u pripravnosti za slučaj onečišćenja morskog okoliša.

Požar se proširio vrlo brzo pa je jahta do 23,20 sasvim potonula.

Dizel izgorio u eksploziji?

U Ministarstvu mora doznajemo kako zasada nema onečišćenja mora. Pretpostavlja se, naime, da je 800 litara dizel goriva izgorjelo prilikom eksplozije spremnika u 22,40 sati.

Jahta se nalazi u vlasništvu PBZ Leasinga. Za sada se još ne zna uzrok požara, koji je izbio u strojarnici jahte.

Kako jahta zbog velike dubine na koju je potonula ne ugrožava sigurnost plovidbe te kako za sada nema tragova isticanja goriva, najvjerojatnije se neće vaditi, no Lučka kapetanija Split konačnu odluku će donijeti nakon razgovora s vlasnikom jahte, doznajemo u Ministarstvu mora.

 

Index/Informer.ba