Svijet Udarno Vijesti

Jalil: Islam osnova za zakone u Libiji poslije Gadafija

Islam će biti osnova za izradu zakona u Libiji nakon svrgavanja Muamera Gadafija, izjavio je u ponedjeljak šef pobunjeničkog Nacionalnog prelijaznog vijeća Mustafa Abdel Jalil u svom prvom javnom obraćanju u Tripoliju.
“Nećemo prihvatiti nikakvu ekstremističku ideologiju, ni desne ni lijeve struje. Mi smo muslimani, ispovjedamo umjereni islam i ostaćemo na tom putu“, rekao je Jalil pred hiljadama Libijaca koji su se okupili na Trgu mučenika u libijskoj prijestonici.On je, pored toga, rekao da je “oslobađanje Libije čudo koje se dogodilo uz minimalan gubitak života”, javila je agencija France Presse.

Jalil je u Tripoli stigao prije dva dana, što je prva njegova posjeta glavnom gradu otkako su u februaru izbili protesti protiv Gaddafijevog režima.

Tada su ga dočekale stotine ljudi, a na snazi su bile stroge mjere sigurnosti, što je i u ponedjeljak bio slučaj, budući da su ulazak na trg, koji je bio zatvoren za saobraćaj, kontrolisali naoružani ljudi, pretresajući Libijce koji su dolazili na skup.

Gaddafi je svojevremeno držao govore pred svojim pristalicama na istom mjestu, koje se tada zvalo Zeleni trg.

On je ranije u ponedjeljak poručio sunarodnicima da se ne predaju onima koji “kolonizuju” njihovu zemlju, ističući da nema izbora već da se bori “do pobjede”.

Srna/Informer.ba