Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

James Bond će koristiti municiju iz goraždanske Pobjede?

Municija iz goraždanske kompanije “Pobjeda -Sport” mogla bi u budućnosti biti korištena u snimanju filmova o Jamesu Bondu. Naime, njemačka kompanija “Umarex” zainteresirana je za kupovinu većinskog udjela u goraždanskoj tvornici “Pobjeda-Sport” sa kojom ima dugogodišnju suradnju, a budući da se Umarex-ovi pištolji Valter koriste u svakom filmu o poznatom agentu otvorena je mogućnost i za to da u njemu bude korištena i municija iz naše fabrike.

Mirsad Klapuh, direktor “Pobjede”, za eKapiju kaže da se nadaju da bi u budućnosti moglo biti tako jer postoji vjerojatnoća da će doći do vlasničke transformacije u kojoj će “Umarex” postati većinski vlasnik “Pobjede”.Navodi da su predstavnici Umarex-a izrazili interes za kupovinu većinskog paketa dionica od 76 posto od postojećih dioničara.

Budući da je Zakonom o stranim ulaganjima predviđeno da bi za ulazak stranog kapitala u većinsko vlasništvo u oblasti namjenske industrije potrebna suglasnost Vlade, predstavnici ove njemačke kompanije su tim povodom prije nekoliko dana imali i sastanak sa predstavnicima Vlade kako bi iznijeli svoje planove. Umarex je najveći poslovni partner ove kompanije i otkupljuje preko 80 posto njihove godišnje proizvodnje. Pobjeda izvozi svoje proizvode u 30 zemalja, a njihovo najveće izvozno tržište je Njemačka.

 

ekapija/Informer.ba