BiH Vijesti

Janez Janša primio mito od trgovca oružjem

Bečki trgovac oružjem Hans Volfgang Ridl morat će da odgovara pred Zemaljskim sudom u Beču zbog optužbe da je podmitio bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janšu.

Podižemo optužnicu protiv Ridla zbog podmićivanja“, potvrdio je danas portparol državnog tužilaštva u Beču Tomas Večej.

Ridl je u periodu od 2002. do 2008., kada je Janša bio predsjednik slovenačke vlade, bio predstavnik finskog koncerna „Patria“, koji je dobio veliki posao od slovenačke vojske u vrijednosti od 278 miliona eura, za isporuku oklopnih vozila.

Večej je naglasio da i „nuđenje finansijske prednosti“ predstavlja krivično djelo, te da nije bitno da li je mito uopšte i isplaćeno.

Zbog visokih novčanih transakcija Ridlu prijeti zatvorska kazna u trajanju do deset godina. On se tereti i za drugih pet prekršaja, među kojima je i kriminalno udruživanje, pokušaj teške prevare.

Advokat optuženog, Ridiger Šender je najavio da neće podijneti žalbu na podizanje optužbe, pošto će, kako je uvjeren, sve optužbe biti odbačene zbog nedostatka dokaza.

Portparol Zemaljskog suda u Beču Kristina Salcborn je austrijskoj novinskoj agenciji APA prenijela da još nije određeno ročište i dodala da je potrebno najmanje četiri sedmicepripreme za suđenje.

Prema izvorima u sudu sudski proces bi mogao početi tek u septembru.

Pored Ridla optužen je i slovenačko-austrijski preduzetnik Valter Volf, kao i još tri lica.

U Sloveniji, u vezi istih optužbi, podignuta je optužnica protiv pet lica, među kojima su Volf i aktuelni lider opozirije Janša. Bivši slovenački premijer tvrdi da je u ovoj aferi on žrtva političkih protivnika bliskih pravosudnim organima.

 

Tanjug/Informer.ba