Region Vijesti

Janša odbacio optužbe za primanje mita

Slovenački opozicioni lider Janez Janša negirao je navode austrijske optužnice da je njegova stranka primala mito od 900.000 eura od finskog preduzeća ”Patria”.

Sve što se u toj austrijskoj optužnici navodi o meni i stranci čista je laž, a za tvrdnje nisu izneseni nikakvi dokazi“, rekao je Janša, bivši slovenački premijer.

On je za informativni portal Slovenačke televizije negirao da je njegova stranka početkom 2007. godine dobila 900.000 eura od preduzeća ”Patria”, kako sugeriše optužnica protiv austrijskog preduzetnika Hansa Riedla, bivšeg lokalnog zastupnika tog preduzeća, javljaju mediji.

Austrijsko državno tužilaštvo prošlog mjeseca optužilo je pet ljudi, među kojima je i Valter Volf, za industrijsku špijunažu, pranje novca i podmićivanje u kontroverznom slučaju ”Patria”.

Glavno optuženi Riedl i ostali okarakterisani su kao posrednici finskog proizvođača oružja u nezakonitim transakcijama, a zauzvrat je ”Patria” trebalo da dobije posao isporuke 278 oklopnih vozila za slovenačku vojsku, čija je vrijednost 278 miliona eura. Prošle godine je i u Sloveniji u vezi s aferom ”Patria” pokrenut optužni prijedlog protiv Janše i još četiri osobe.

U austrijskoj optužnici navodi se i da se Riedl 2007. godine sastao s Jožom Zagoženom, koji je član Janšine Slovenske demokratske stranke, kako bi mu uručio 900.000 eura. Navodno je ”Patria” prethodno Janši ponudila dogovor o tome koje će slovenačko preduzeće igrati ulogu legalno posrednika u cijelom poslu.

Janša je demantovao te navode, istakavši da je riječ o izmišljotini, što se vidi iz teksta optužnice u kojoj je Zagožen predstavljen kao sekretar stranke, parlamentarni poslanik i Janšina desna ruka, što on tada nije bio.

 

Srna/Informer.ba