BiH Izdvojeno Vijesti

Janša: Slovenija ne može štedišama vratiti novac, koji nije dobila

Predsjednik slovenačke vlade Janez Janša izjavio je da Slovenija ne može vratiti bivšim štedišama Ljubljanske banke novac koji nije dobila, najavivši mogućnost žalbe na presudu Evropskog suda za ljudska prava o odgovornosti Slovenije za staru deviznu štednju štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije.

Presudu ECHR-a proučavamo i kad donesemo pravnu procjenu biće jasno hoće li Slovenija uložiti žalbu, odnosno na koji će način to učiniti”, rekao je Janša u Mariboru, prilikom posjete poplavljenim krajevima uz rijeku Dravu.
Janša je izrazio uvjerenje da će se presuda, kojom je Slovenija proglašena odgovornom za isplatu deviznih ušteda dvoje štediša iz BiH, promijeniti u žalbenom postupku, koji bi po njegovu mišljenju mogao biti presedan i za ostale slične slučajeve.

Nije moguće od nekoga zahtijevati da vrati nešto što nije dobio“, rekao je Janša.

Presuda koju je sud u Strazburu objavio u utorak postaće pravosnažna ako se na nju u iduća tri mjeseca ne žali ni jedna strana.
Žalbu Slovenije još je u utorak najavio slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, dodavši da se ta presuda ne odnosi na pregovore o štednji u Ljubljanskoj banci Zagreb, koja je već prenešena u hrvatski javni dug, o čemu kompromisni prijedlog traže stručnjaci za to pitanje dviju država Zdravko Rogić i France Arhar.

Sudija ECHR-a iz Slovenije Boštjan M. Zupančič, koji je glasovao protiv presude, u svom je odvojenom mišljenju uz presudu ustvrdio da ona može poslati pogrešan signal Hrvatskoj koja sa Slovenijom pregovara o problemu štediša Ljubljanske banke Zagreb. Osim toga, izrazio je protivljenje logici presude koja ne uzima u obzir teritorijalno načelo pri preuzimanju obaveza pri sukcesiji država.

O utemeljenosti slovenačke žalbe na presudu najprije bi odlučivalo vijeće od pet sudija ECHR-a, a u slučaju da je ocijene utemeljenom o tom predmetu bi ponovo odlučivalo veliko 17-očlansko vijeće ECHR-a.

Fena/Informer.ba