Svijet Udarno Vijesti

Japan: Danas se obilježava 66. godišnjica bombardovanja Nagasakija

Japanski grad Nagasaki pozvao je u utorak na napuštanje nuklearne energije, povodom godišnjice američkog bombardiranja ovog grada 9. augusta 1945.

Gradonačelnik Tomihisa Taue je kazao da bi Japan, nakon što se dogodila katastrofa u nuklearnoj centrali Fukushima Daiichi, najveća poslije one u Černobilu prije 25 godina, trebalo da razvija sigurnije alternativne energije, kao što je solarna, energija vjetra i bioenergija.

Taueov govor je odjek govora gradonačelnika Hirošime, drugog grada žrtve, a naročito je odjek antinuklearnih stavova koje je nedavno usvojio japanski premijer iz lijevog centra Naoto Kan, koji je također prisutan u Nagasakiju.

Spremni smo da započnemo od nule energetsku politiku zemlje“, kazao je Kan. “Trudit ću se da smanjim našu ovisnost o nuklearnoj energiji kako bismo stvorili društvo koje neće zavisiti od takve energije.”

Taue je još jedanput pozvao sve države koje imaju atomsko oružje da odustanu od njega, javio je AFP.

Četrdeset i četiri zemlje su bile zastupljene na svečanom obilježavanju 66. godišnjice bombardiranja Nagaskija. Sjedinjene Američke Države su prvi put poslale visokog diplomatu, nakon što su prošle godine delegirale svog ambasadora u Japanu povodom 65. godišnjice bombardiranja Hirošime.

 

Fena/Informer.ba