Svijet Udarno Vijesti

Japan: Kontaminirano meso prodavano u Tokiju

Drugi po veličini japanski trgovinski lanac saopštio je danas da je u Tokiju prodavao goveđe meso od stoke koja je jela hranu kontaminiranu radijacijom.

Slučajevi pojave kontaminiranog povrća, čaja, mlijeka i vode već su uznemirili japansku javnost, poslije zemljotresa i cunamija ranije ove godine koji su izazvali najveću nuklearnu katastrofu od Černobila 1986. godine.

Kompanija “Eon” saopštila je da je prodavala kontaminirano meso u Tokiju i okolini. Radijacija i dalje curi iz oštećene nuklearnke Fukušima, četiri mjeseca poslije katasrofe.

“Eon” navodi da je stoka za prehranu dobijala slamu od riže u kojoj je izmjeren nivo radioaktivnog cezijuma veći od propisanog limita.

Očekuje se da će Japan sada zabraniti izvoz govedine iz okoline Fukušime, izjavio Goši Hosono, ministar zadužen za operacije čišćenja poslije oštećnja nuklearne elektrane.

“Eon” navodi da je prodao 319 kilograma spornog mesa od 27. aprila do 20. juna u radnjama u Tokiju, Kanagavi i Čibi, kao i u svojim radnjama u centralnom dijelu zemlje.

Kompanija je naglasila da će provjeriti sve isporuke mesa koje možda sadrže kontaminiranu govedinu.

Količina cezijuma koja je pronađena u mesu veća je za tri do šest puta od dozvoljenog limita.

 

Srna/Informer.ba