Svijet Vijesti

Japan: zemljotres “koštao” 152 milijarde dolara

Nacrt plana obnove Japana nakon zemljotresa predviđa troškove u iznosu od 152 milijarde dolara u narednih pet godina, što ne uključuje povećanje poreza koje se smatra neophodnim za uspjeh obnove, piše danas dnevnik “Asahi”.

U planu se, takođe, poziva na korištenje solarne i energije vjetra jer su dugoročni pokušaji da se nuklearka Fukušima stavi pod kontrolu doveli do opšteg razočarenja javnosti nuklearnom energijom i naveli vlasti da razmotre alternative.

Vlada planira da objedini plan obnove do kraja mjeseca i to će biti osnov trećeg dodatnog budžeta koji treba da bude izglasan u narednih nekoliko mjeseci.

        “Prema procjenama u nacrtu, troškovi obnove će u narednih pet godina iznositi između 126 i 152 milijarde dolara, i u njemu se poziva na pokretanje nekih od najvećih japanskih postrojenja za proizvodnju solarne i energije vjetra” , piše list “Asahi”.

U nacrtu se ne pominje povećanje poreza u korist obnove i o tome će se voditi debata u avgustu i kasnije.

Zemljotres jačine devet stepeni Rihterove skale u martu ove godine, i cunami koji je uslijedio, uništili su velike dijelove sjevernog Japana. Najvjerovatnije će troškovi obnove gurnuti zemlju još dublje u deficit.

U međuvremenu, iz oštećene nuklearke Fukušima i dalje curi radijacija.

 

Srna/Informer.ba